ROGALIKI Z PIECZARKAMI

Pikantne przekąski są moją słabością, więc pewnie będą pojawiać się równie często jak słodkie robione zwykle specjalnie dla Łukasza :)


Przepis znalazłam w książce z 1988 "Potrawy z mleka i produktów mlecznych" Stanisław Krzysztof Łyszkowski oryginalnie są to tzw."paszteciki z serem pieczone" ale z serem były bez wyrazu a i sam przepis na ciasto jak zwykle trochę zmodyfikowany.

ROGALIKI Z PIECZARKAMI

*16 rogalików
150 ml mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
50g drożdży
300g mąki pszennej
100g masła lub margaryny

Do posmarowania
1 jajko
1 łyżka mleka



Z ciepłym mlekiem rozcieram cukier i pokruszone drożdże, odstawiam na 5 minut. Margarynę lub masło siekam z mąką i solą. Dodaję rozpuszczone drożdże i wyrabiam ciasto - odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.
Nadzienie może być różne w zależności do naszych upodobań lub tego co mamy w lodówce ja postanowiłam zrobic z pieczarkami bo juz od dawna mam ochote na grzyby. Ważne aby farsz był wyrazisty w smaku !

Nadzienie
750 g pieczarek
2 cebule
2 łyżki margaryny
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz

Na margarynie podsmażam cebulę, dodaję pokrojone pieczarki, przyprawy i duszę pod przykryciem 15-20 minut. Jak już pieczarki są miękkie odparowuje farsz i dostawiam do wystudzenia.


Powstałe ciasto dzielę na 2 części i rozwałkowuję okrągły, cienki placek. Następnie dzielę rozwałkowane ciasto na 8 trójkątów. Układam nadzienie i zwijam rozpoczynając od szerszego końca. Aby rogaliki się nie rozwijały smaruje delikatnie końcówkę jajkiem z mlekiem. Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na 15-20 minut żeby trochę wyrosły. Przed włożeniem do piekarnika smaruję je roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka.
Rogaliki piekę w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, pod koniec pieczenia włączam termoobieg żeby się zarumieniły.

Smacznego !

9 komentarzy:

  1. Rogaliki jak malowane,jak od linijki równiutkie.Wyglądają przepysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. 16 znikneło pierwszego dnia :)
    Muszę pomyśleć też nad innym nadzieniem !

    OdpowiedzUsuń
  3. dziś je robie:))) dobrze smakuja też z nutellą ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. calutki blog - palce lizać, a przedmioty z masy solnej naprawdę fajne, cieszę się, że znalazłam to miejsce :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam w moich skromnych progach:) Musze w koncu sprobowac na slodko a poki co zrobilam ze szpinakiem tez pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ile pieczarek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtopa ! Nie zapisałam, przeszukałam ręczne zapiski i info o ilości pieczarek brak :/

      Usuń
  7. A mi i mojej rodzinie nie smakowały te rogaliki. Ciasto wyszło jak do bułek z owocami a nie do pikantnego farszu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie moja koleżanka robiła je z nutellą i tez były dobre :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.