DOMOWE FRYTKI

Dietetyczne frytki ... bardzo lubię ziemniaki a jako frytki kuszą mnie zawsze. Jak już wspominałam na etapie faworków nie lubię smażenia na głębokim tłuszczu przez co frytek w domu praktycznie nie robiłam. Wpadłam na pomysł upieczenia ziemniaków w piekarniku, pokrojonych na grube frytki i przyprawionych do smaku. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Miękkie, przypieczone frytki nie ociekające tłuszczem !




DOMOWE FRYTKI
*porcja dla 2 osób
4 duże ziemniaki
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, czosnek, kminek, papryka ostra, papryka słodka

Ziemniaki obieram, myję i kroję w dość grube kawałki. Pokrojone ziemniaki mieszam z olejem i przyprawami. Wykładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180C. Piekę 40 minut na ostatnie 10 minut podnoszę temperaturę do 200 C i włączam termoobieg. Do ziemniaczków dorzucam też ząbki czosnki i małe cebulki, po upieczeniu są smacznym dodatkiem.

Smacznego !

2 komentarze:

  1. Moniq, Ty mnie wykończysz tymi zdjęciami. Na ich widok dosaję ślinotoku i skończę jako topielec :-) A do takich ziemniaków ryba pieczona... mmmmm... O! ja poproszę przepis na pyszną rybkę!
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm na rybke mówisz ... jest kłopot bo ja jak na razie jestem zagorzałą wielbicielka zwyczajnej bułczanej panierki a wszystkie proby zapiekania w roznych sosach były malo zadowalajace. Ale jak tylko cos mi będzie smakowało dam znać może i tobie przypadnie do gustu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.