DOMOWE FRYTKI

Dietetyczne frytki ... bardzo lubię ziemniaki a jako frytki kuszą mnie zawsze. Jak już wspominałam na etapie faworków nie lubię smażenia na głębokim tłuszczu przez co frytek w domu praktycznie nie robiłam. Wpadłam na pomysł upieczenia ziemniaków w piekarniku, pokrojonych na grube frytki i przyprawionych do smaku. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Miękkie, przypieczone frytki nie ociekające tłuszczem !




DOMOWE FRYTKI
*porcja dla 2 osób
4 duże ziemniaki
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, czosnek, kminek, papryka ostra, papryka słodka

Ziemniaki obieram, myję i kroję w dość grube kawałki. Pokrojone ziemniaki mieszam z olejem i przyprawami. Wykładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180C. Piekę 40 minut na ostatnie 10 minut podnoszę temperaturę do 200 C i włączam termoobieg. Do ziemniaczków dorzucam też ząbki czosnki i małe cebulki, po upieczeniu są smacznym dodatkiem.

Smacznego !