ZUPA FASOLOWA


ZUPA FASOLOWA
150 g fasoli
500 g wędzonych kości
250 g wędzonego boczku
2 marchewki
2 ziemniaki
1 pietruszka
1 cebula
1/3 pora
1/4 selera
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
0,5 łyżeczki tymianek
łyżeczka majeraneku
pieprz, sól - do smaku
1 łyżka mąki

Fasolę dzień wcześniej zalewam woda i odstawiam na 12-24 godziny. Na drugi dzień fasolę z dodatkiem tyminaku gotuję do miękkości w wodzie w której się moczyła. Czas gotowania zależy od czasu jaki się moczyła fasola. 
W osobnym garnku gotuję wywar z wędzonych kości i warzyw (w całości) do którego dodaję zioła oraz pieprz i sól do smaku. Gdy warzywą są miekkie wyciagam je z wywaru i kroję w kostkę.
Boczek kroję w paseczki i podsmażam na patelni z cebulą. Nie dodaję żadnego tłuszczu, ponieważ z boczku wytopi się wystarczajaca ilość żeby zrobic z niego jeszcze zasmażkę :)
Do wywaru dodaję miekką fasolę, pokrojone warzywa oraz boczek z cebulą. Do tłuszczu który mi został z boczku dodaję mąkę i rozprowadzam z łyżką zupy. Zasmażkę dodaje do zupy i mieszając doprowadzam do wrzenia.