SAŁATKA RYŻOWA Z WARZYWAMI

Kolorowo i smacznie, można by powiedzieć wiosennie ale sałatka do zrobienia o każdej porze roku. Moja wersja ma dużo różnych składników ale myślę, że można ją zrobić skromniej. Ważne aby zachować różnorodność kolorystyczną i smakową.


SAŁATKA RYŻOWA Z WARZYWAMI
*duża, imprezowa porcja
1 mały brokuł
1 słoiczek selera
1 puszka fasoli czerwonej
½ puszki kukurydzy
3 łyżki oliwek
½ czerwonej papryki
2 łyżki groszku
3 łyżki bobu
200 g ryżu
1 mały jogurt naturalny
2 lyżki majonezu
2 ząbki czosnku
Brokuł podzielony na drobne cząstki zalewam wrzątkiem, po 10 minutach przepłukuję zimną wodą. Bób gotuję ok 15 minut i obieram ze skórki. Seler, kukurydzę, groszek i oliwki odcedzam z zalewy. Fasolę wysypuję na sitko i przepłukuję. Ryż gotuję na sypko wsypuję do miski, dodaję warzywa i dodaję jogurt wymieszany z majonezem i wyciśniętym czosnkiem. Wystarczy tylko wymieszać i ewentualnie troszkę doprawić do smaku.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.