CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI


W planie był placek drożdżowy ale okazało się, że nie mam mleka. W poszukiwaniu prostego ciasta z owocami trafiłam na ciasto jogurtowe na blogu Nougatine83. Myślę, że można je robić przez cały rok ze świeżymi lub mrożonymi owocami. Mrożone truskawki sprawdziły się idealnie dodaję więc tą potrawę jako kolejną z cyklu "czyszczenie zamrażarki". Ciasto jest mocno owocowe z wilgotnym wnętrzem. Już niebawem spróbuję ze świeżymi owocami na mojej liście są wiśnie, czereśnie, śliwki i oczywiście truskawki.


CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI
*blaszka 25x29 cm
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
3 jaja
0,5 szklanki oleju
300 g jogurtu naturalnego lub greckiego
0,5 opakowania  cukru wanilinowego

OWOCE - 350 g

mrożone lub świeże truskawki
rabarbar
mrożone lub świeże wiśnie, jagody, wiśnie lub inne owoce

KRUSZONKA
50 g masła 
10 łyżek mąki
5 łyżek cukru
0,5 opakowania cukru wanilinowego 


Odmierzam wszystkie produkty i mieszam trzepaczką do połączenia się składników. Blachę wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej masę. Kruszonkę robię z roztopionego masła które mieszam delikatnie z mąką i cukremNa wierzch ciasta układam wstępnie rozmrożone owoce i kruszonkę. Piekę w 180 stopniach przez 50 minut, można zjadać na ciepło :)

Smacznego !