TORTILLA

Tortille można jeść na wiele sposobów: Burritos, Tacos, Quesadillas i wiele innych do których jeszcze zapewne nie dotarłam. Zanim przejdę do przepisów na dania końcowe trzeba zrobić tortille! Po kilku nieudanych próbach w końcu udało się dzięki przepisowi Komarki. Już wiem, że tortilla wyłacznie z mąki kukurydzianej dostępnej w naszym kraju jest niewykonalna !
* domowe tortille *
TORTILLA
ok. 14 placków
0.5 litra mleka
łyżka masła
łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek maki kukurydzianej (głównie dla koloru)
ok 700 g mąki (ile zabierze ciasto)


Podgrzewam mleko, dodaję masło i czekam aż się rozpuści. Do jeszcze ciepłego mleka dodaję sól i proszek do pieczenia. Mieszając, powoli dodaję mąkę kukurydzianą i pszenną, gdy już ciasto zrobi się gęste wykładam je na blat i dodając mąkę dokładnie wyrabiam. Trzeba mieć trochę cierpliwości bo ciasto musi być gładkie i nie kleić się do rąk. Ciasto wkładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam na około pół godziny.


Ciasto dzielę na 14 części, żeby to sobie ułatwić wykładam nim dno miski i nożem dzielę jak tort na równe części. Z każdej części formuję kulkę a następnie podsypując mąką rozwałkowuję na cienkie placki. Smażę na suchej, mocno rozgrzanej patelni ok 20-30 sekund z każdej strony aż pokażą się bąble. Tak przygotowane placki można przechowywać w lodówce ale należy je wystudzone zawinąć w folię żeby nie obsychały. Nie wiem ile dni wytrzymają u nas zazwyczaj długo nie czekają. Quesadillas na kolację to jedna z ulubionych przekąsek Łukasza... ale o tym innym razem.

Smacznego !

Jak lubicie meksykańskie smaki zapraszam na rewelacyjną Zupę meksykańską.

7 komentarzy:

  1. Bardzo ładne te Twoje tortille :) Zapraszam do dodania przepisu do akcji meksykańskiej, która trwa jeszcze dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki, bardzo lubię kuchnię meksykańską i chętnie się przyłączę do akcji - ale niestety nie wiem jak ... ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Do akcji możesz zapisać się na durszlaku i tam dodać link do przepisu.
    chętnie sama zrobię kiedyś takie tortille;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałam Cię serdecznie zaprosić na swój blog do konkursu, w którym do wygrania są bardzo fajne piekarniki z najnowszej kolekcji. Jedyne co musisz zrobić, to pod tym wpisem http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/05/Konkurs-z-firma-Amica.html zamieścić przepis na swoją ulubioną zupę.

    Pozdrawiam ciepło :)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  5. piekne :)
    ja tez sama robie i jakos nigdy nie mialam okazji sprawdzic, jak dlugo mozna przechowywac ;)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dopiero dzisiaj trafiłam na tego bloga i jestem już na maksa oczarowana:) Tortille kiedyś robilłam, a że z mąki kukurydzianej tylko- wyszła twarda i niesmaczna. Dzięki za przepis :) a ciasto truskawkowo-jogurtowe mmmmm kusi, oj kusi :) Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  7. Shiraja zapraszam częściej co prawda latem troche brakuje mi czasu ale postaram się nadgonić jak tylko na dworze będzie mniej do zrobienia :)
    Ciasto truskawkowe przetestowane tez ze świeżymi truskawkami - pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.