CUKINIA SMAŻONA W CIEŚCIE

Cukinia smażona w cieście to kolejne podejście do tego warzywa, skoro sezon w pełni korzystamy ! Bardzo prosty przepis na szybki obiad, widziałam gdzieś przepis na smażone plastry cukinii ale nie mogłam znaleźć więc postanowiłam przetestować autorski pomysł na "paprykowe" ciasto naleśnikowe.
Smażona cukinia to świetny pomysł na obiad lub przekąskę, można ją podać z sosem czosnkowym lub pomidorowym dipem.
cukinia w cieście
* cukinia w cieście naleśnikowym *

CUKINIA W CIEŚCIE

1 średnia cukinia
olej rzepakowy
* kilka plasterków sera żółtego lub mozzarelli (opcjonalnie)
ciasto
1 jajo
0,5 szklanki mleka
5 łyżek mąki (ja dałam tortową)
łyżeczka soli
łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki czosnku
szczypta pieprzu

cukinia w cieście naleśnikowym
* cukinia smażona w cieście *
Cukinie kroję w 1,5 cm plasterki i obtaczam w cieście. Smażę na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po przełożeniu plasterka na drugą stronę układam plasterek sera. Po ściągnięciu z patelni układam na ręczniku papierowym żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ciasto jest na tyle wyraziste że można cukinie podawać bez dodatków, dobrze smakuje również ketchupem czy sosem czosnkowym.

Smacznego !