KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

Knedle ze śliwkami najlepsze są zaraz po ugotowaniu. Polane masłem i posypane prażoną bułka tarta z cukrem i cynamonem. Przepisy na ciasto są różne niektórzy dodają do ciasta twaróg ja robię z samych ziemniaków, jajka i mąki.
Knedle możemy nadziać świeżymi lub mrożonymi owocami. W tym drugim przypadku używamy owoców bez uprzedniego rozmrażania, lepimy je partiami tak aby nie zdążyły puścić soku i rozmiękczyć ciasta.
jak zrobic knedle

przepis na: KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

* na ok. 30 knedli
30 śliwek
15 łyżeczek cukru
ciasto
800 g ugotowanych ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej + mąką do podsypywania
1 jajo
1 łyżka masła
szczypta soli

* knedle ze śliwkami *
* knedle ze śliwkami *

Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki miele w maszynce do mięsa na drobnym sicie dodaję masło i odstawiam do ostygnięcia. W tym czasie nacinając z jednej strony dryluję śliwki. Zimne ziemniaki przekładam na posypaną mąką stolnicę na środek wsypuję mąkę, wbijam jajo i dodaję szczyptę soli. Zagniatam ciasto które powinno być gładkie i lekko klejące.

jak zrobić knedle

 Dobrze wyrobione ciasto dzielę na 2 lub 3 części i robię z nich wałki, które następnie kroję na mniejsze 2-3 cm kawałki (zależnie od grubości wałka). Kawałki ciasta spłaszczam układam śliwkę i w środek wsypuję pół łyżeczki cukru. Następnie zlepiam ciasto i kulając rękoma nadaję im kształt. Knedle delikatnie wkładam do osolonego wrzątku i gotuję na średnim gazie ok 5-10 minut od wypłynięcia. Podaję polane odrobiną masła i oprószone cynamonem i uprażoną bułką tartą.

Smacznego !

rada: Knedle nie mogą zbyt długo czekać na ugotowanie bo sok który puści śliwka rozmiękczy ciasto.

4 komentarze:

  1. piękne zdjęcia!
    nie mogę oderwac wzroku.

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest danie które powinno zostać uznane za flagową potrawę lata:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć Monia, właśnie wczoraj przywiozłam sobie od Babci trochę śliwek z myślą o knedlach i bardzo mi się przydał Twój przepis, wyszły pyszne. Przy okazji dzięki za przypomnienie przepisu na sypaną szarlotkę, robiłam taką kilkanaście lat temu i potem nie wiem czemu, ale o niej zapomniałam. Dorota M.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie muszę ograniczać węglowodany haha ale knedle hmm chyba przygotuje kolejna porcję:)
    Ciesze się Dorotko, że pomogłam - Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.