PIEROGI Z BOBEM

Niestrudzenie poszukuje nowych przepisów na warzywa które rosną w naszym ogródku, jednym z nich jest bób. Była już propozycja bobu z makaronem i fetą tym razem na blogu Moniki Madejek trafiłam na pierogi z bobem. Nigdy wcześniej nie robiłam pierogów z takim nadzieniem, wynik okazał się bardzo smacznym pomysłem na urozmaicenie menu w okresie letnim kiedy to bobu jest pod dostatkiem.
* pierogi z bobem*
PIEROGI Z BOBEM
*na ok 40 pierogów
nadzienie 
500 g bobu
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżka masła klarowanego lub oleju
sól i pieprz do smaku

ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki ciepłej wody

1 łyżka oliwy lub masła
szczypta soli



Bób gotuję w osolonej wodzie 10-15 minut, posiekaną cebulę podsmażam na maśle. Odcedzony bób razem z cebulą i czosnkiem mielę przez maszynkę. Doprawiam solą oraz pieprzem, farsz powinien być wyrazisty w smaku.
* pierogi z bobem*

Ciasto na pierogi zawsze robię z mąki i mleka z dodatkiem odrobiny ciepłej wody oraz oliwy. Proporcje które podałam są elastyczne ze względu na różne wchłanianie wody przez mąkę. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne.


* pierogi z bobem*
Z cienko rozwałkowanego ciasta wycinam kółka, układam po łyżeczce farszu i lepię pierogi. Pierogi gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, po wypłynięciu daję im jeszcze ok 5 minut na małym gazie. Pierogi podaję z cebulką podsmażoną na maśle, posypane świeżym koperkiem.

Smacznego !