PIEROGI Z BOBEM

Niestrudzenie poszukuje nowych przepisów na warzywa które rosną w naszym ogródku, jednym z nich jest bób. Była już propozycja bobu z makaronem i fetą tym razem na blogu Moniki Madejek trafiłam na pierogi z bobem. Nigdy wcześniej nie robiłam pierogów z takim nadzieniem, wynik okazał się bardzo smacznym pomysłem na urozmaicenie menu w okresie letnim kiedy to bobu jest pod dostatkiem.
* pierogi z bobem*
PIEROGI Z BOBEM
*na ok 40 pierogów
nadzienie 
500 g bobu
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżka masła klarowanego lub oleju
sól i pieprz do smaku

ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki ciepłej wody

1 łyżka oliwy lub masła
szczypta soli



Bób gotuję w osolonej wodzie 10-15 minut, posiekaną cebulę podsmażam na maśle. Odcedzony bób razem z cebulą i czosnkiem mielę przez maszynkę. Doprawiam solą oraz pieprzem, farsz powinien być wyrazisty w smaku.
* pierogi z bobem*

Ciasto na pierogi zawsze robię z mąki i mleka z dodatkiem odrobiny ciepłej wody oraz oliwy. Proporcje które podałam są elastyczne ze względu na różne wchłanianie wody przez mąkę. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne.


* pierogi z bobem*
Z cienko rozwałkowanego ciasta wycinam kółka, układam po łyżeczce farszu i lepię pierogi. Pierogi gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, po wypłynięciu daję im jeszcze ok 5 minut na małym gazie. Pierogi podaję z cebulką podsmażoną na maśle, posypane świeżym koperkiem.

Smacznego !

10 komentarzy:

  1. Ciekawa jestem kto je tak pięknie pozlepiał :) Wyglądają ślicznie!! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pikne, ślicznie zlepione i z całą pewnością przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie równiutkie! smakowite pierożki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lepienia nauczyła mnie mama to na prawdę bardzo proste a i przy okazji miłe dla oka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo podoba mi się Twój blog i Twoje prace, widać rękę artystki w tych pierogach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję. To bardzo miłe i mobilizujące :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale zrobiłam sobie apetyt na te pierożki!
    Przy najbliższej okazji wypróbuję i dam znać jak smakowały.

    OdpowiedzUsuń
  8. dzisiaj zrobiłam pierogi z Twojego przepisu...wyszły PYSZNE, nadzienie delikatne (ja obierałam bób ze skórek), nareszcie znalazłam odpowiedni przepis na ciasto pierogowe. Pierogi podałam z sosem tzatziki. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. to dopiero świetny pomysł, piękne zdjęcia, bardzo apetyczne. Za świetnie wykonaną robotę nominuję Twój blog do LIEBSTER BLOG AWARD.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bobem jeszcze pierogów nie nadziewałam, a że bób lubię - muszę to zrobić w czerwcu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.