KISZONA KAPUSTA ZASMAŻANA

Kiszona kapusta zasmażana to rewelacyjny dodatek do wszelkiego rodzaju sosów, gulaszy podawanych z kaszą lub kluskami. 
Najlepsza kapusta zasmażana wychodzi spod ręki mojej mamy która jak się jej zapytam - Jak ? Zawsze odpowiada na oko, na smak :) Po kilku próbach udało się przygotować przepis na zasmażaną kiszona kapustę jak u mamy. Dorzucam więc ją do mojego notesu na stałe. 
kiszona kapusta zasmażana

PRZEPIS NA KAPUSTĘ ZASMAŻANĄ

składniki na kiszoną kapustę zasmażaną

0.5 kg kiszonej kapusty
0.2 kg wędzonego boczku
1 cebula
3 łyżki mąki
liść laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego
sól, szczypta kurkumy lub domową przyprawę a'a vegeta
pieprz do smaku

Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna wykładam ją na sitko i delikatnie przepłukuję wodą następnie kroję na mniejsze kawałki. 

Zalewam małą ilością wody, tak żeby kapusta była przykryta dodaję przyprawy, liść laurowy, ziele angielskie i gotuję do miękkości (ok 15 minut) na małym ogniu.

Boczek kroję w drobną kostkę i podsmażam z posiekaną cebulą.

Dodaję mąkę, rozprowadzam odrobiną wody z kapusty i doprowadzam do wrzenia. 

Zasmażkę dodaję do kapusty i doprawiam do smaku pieprzem.

Smacznego !


Zobacz inne przepisy na dania z kapusty kiszonej
Krokiety z kapusta i grzybami
Świąteczne tartaletki z kapustą