KURCZAK Z PAPRYKĄ I RYŻ Z KIEŁKAMI

Zalecenia lekarza - mniej soli więcej białka, warzyw, owoców... Łukasz stanął na wysokości zadania, zakupy zrobione, w zamrażarce zapas drobiu a w lodówce warzywa i owoce. Pozostało mi popuścić wodze fantazji i do dzieła. Dziś pierwsza z kurczakowo-warzywnych propozycji, sól ograniczam wprowadzając inne przyprawy w tym przypadku curry do ryżu i sos sweet chilli do mięsa z warzywami.



KURCZAK Z PAPRYKĄ
1 pierś z kurczaka
1 czerwona cebula
1/2 białej części pora 
2 papryki (u mnie po kawałku 3 kolorów)
1 łyżka sosu sweet chilli (u mnie Blue Dragon)
szczypta soli, papryka, olej

Pokrojoną pierś przyprawiam odrobiną soli, papryką i podsmażam na łyżce oleju. Dorzucam pokrojoną w piórka cebulę a po 2-3 minutach pokrojoną w paseczki paprykę i por. Całość smażę ok 10 minut na średnim ogniu w między czasie dodając sos. Papryka powinna pozostać chrupiąca.


RYŻ Z KIEŁKAMI
1 szklanka ryżu
1/2 opakowania kiełków na patelnię
1/2 łyżeczki curry

Na suchą patelnię wsypuję ugotowany wcześniej na sypko ryż i chwilę podgrzewam, doprawiam curry. Na małym ogniu pozwalam mu nabrać sypkości a pod koniec dodaję kiełki. Ryż powinien być sypki i delikatnie chrupiący.

Ryż można zmieszać z mięsem i przed podaniem podgrzać na jednej patelni.

Smacznego !

Co jeść w ciąży?