DROŻDŻOWE ORZECHOWE SERCA

Pyszne drożdżowe bułeczki, zawinięte w słodkie serduszka mogą być miłąśniadaniową niespodzianką dla ukochanej osoby. Sposób zawijania może wydawać się trudny ale wierzcie mi dzięki instrukcji okaże się bardzo proste :)
Już jakiś czas temu przepis znaleziony przypadkiem na blogu Dorotus zapisałam sobie do późniejszego wykorzystania. Czekałam tylko na odpowiednia okazję. Zrobiłam je na walentynki wyszły znakomite - polecam, nie zmieniałam nic z oryginalnego przepisu więc podaję tak jak u Dorotus. 

przepis na: BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z ORZECHOWYM NADZIENIEM

CIASTO * 8/10 bułeczek
2,5 szklanki mąki
2 łyżki roztopionego masła
150 ml mleka
1 jajo
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych)

Wszystkie składniki umieszczam w misce i wyrabiam ciasto. W przypadku świeżych drożdży należy wcześniej przygotować zaczyn). Wyrabianie musi trochę potrwać, ciasto ma być sprężyste i nie klejące, tak aby łatwo odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Zazwyczaj jest to 1-1,5 godziny.

W tym czasie przygotowuję nadzienie.

ORZECHOWE NADZIENIE
200 g zmielonych orzechów włoskich
100 g brązowego cukru
80 g śmietany kremówki
1/2 łyżeczki cynamonu

Mielone orzechy mieszam dokładnie z pozostałymi składnikami.

Gdy ciasto jest gotowe dzielę je na 8-10 równych części. Polecam zważyć całość łatwiej będzie podzielić na równe części u mnie przy 10 bułeczkach wyszło ok 70g.

Krok po kroku jak formować bułeczki:

Z ciasta formuję kulkę, rozwałkowuję na cienki placek i smaruję nadzieniem. 

Posmarowane ciasto zwijam w rulonik.

Składam i przecinam w połowie zostawiając nie przecięte końce.

Rozkładam na boki i otrzymuję kształt serca :)

Tak przygotowane bułeczki układam w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny.

Przed pieczeniem smaruję bułeczki roztrzepanym jajem z łyżką mleka. Piekę ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Ale wspaniałe te bułeczki, na pewno wykorzystam przepis :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam wyszły super jak na zdjęciu ale trzeba dodać więcej mąki i drożdży.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.