DŻEM CZEREŚNIOWY

Kolejne czereśniowe słoiczki, tym razem dżem. Dżem z dużymi kawałkami owoców taki lubimy najbardziej. Prosty i szybki przepis z opakowania Konfiturex-u, zmniejszyłam jednak ilość cukru.


DŻEM CZEREŚNIOWY

1kg wydrylowanych czereśni
350g cukru
1 opakowanie Konfiturex-u


Wydrylowane i delikatnie pogniecione (tłuczkiem do ziemniaków) czereśnie mieszam z chemią żelującą. Zagotowuję często mieszając. Dodaję cukier i gotuję jeszcze przez 5 minut. Pianę zbieram łyżką - zjemy jak ostygnie :) Dżem przekładam do czystych i sparzonych słoiczków, zakręcam i odwracam na 5 minut.


Smacznego !

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.