PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

Łukasz mówił o pierogach od kiedy zaczęły się truskawki. Teraz już się kończą więc w ostatnim momencie zmobilizowałam się i są ! Pyszne, czerwcowe, owocowe pierogi - jeżeli jeszcze nie jedliście radzę się pośpieszyć truskawki już powoli znikają.


PIEROGI Z TRUSKAWKAMI
* ok 40 niedużych pierogów
ok. 400g truskawek (20 dużych lub proporcjonalna ilość mniejszych)
ciasto

2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki wrzątku
1 łyżka oliwy

Do mleka dodaję wodę i oliwę. Wsypuję do miski mąkę, dodaję rozrobione mleko i wyrabiam ciasto. Gotowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Proporcje są elastyczne ze względu na różne wchłanianie wody przez mąkę.

Ciasto cienko rozwałkowuję i szklanką wycinam kółeczka na których układam po połówce dużej lub jedną małą truskawkę. Lepię pierogi i wrzucam na wrzącą wodę, gotuję na średnim ogniu ok.3-5 minut od ponownego zagotowania wody. Pierogi podaję polane śmietaną i posypane cukrem.

Smacznego !