PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

Łukasz mówił o pierogach od kiedy zaczęły się truskawki. Teraz już się kończą więc w ostatnim momencie zmobilizowałam się i są ! Pyszne, czerwcowe, owocowe pierogi - jeżeli jeszcze nie jedliście radzę się pośpieszyć truskawki już powoli znikają.


PIEROGI Z TRUSKAWKAMI
* ok 40 niedużych pierogów
ok. 400g truskawek (20 dużych lub proporcjonalna ilość mniejszych)
ciasto

2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki wrzątku
1 łyżka oliwy

Do mleka dodaję wodę i oliwę. Wsypuję do miski mąkę, dodaję rozrobione mleko i wyrabiam ciasto. Gotowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Proporcje są elastyczne ze względu na różne wchłanianie wody przez mąkę.

Ciasto cienko rozwałkowuję i szklanką wycinam kółeczka na których układam po połówce dużej lub jedną małą truskawkę. Lepię pierogi i wrzucam na wrzącą wodę, gotuję na średnim ogniu ok.3-5 minut od ponownego zagotowania wody. Pierogi podaję polane śmietaną i posypane cukrem.

Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam pierogi! aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pierogi z owocami.
    Jutro planuję zrobić z jagodami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wprawdzie wole wytrawne pierogi, ale moj Mezczyzna na pewno by sie na takie polasil!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie ja też wolę wytrawne! Te zrobiłam dla Łukasza, teraz przebąkuje coś o jagodach ... :)

      Usuń
  4. piękne zdjęcia, niczym z domowego obiadu.... Zapraszam do mnie http://nymuffin.blogspot.com/2014/06/dumplings-with-strawberries-pierogi-z.html#.U63CXUB9kY4 również pierogi na tapecie :D Pozdrawiam NEW YORK MUFFIN

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.