POTRAWKA Z KURCZAKA

Potrawka z kurczaka to jeden z przepisów na to co zrobić z mięsem z rosołu. Prawie zawsze dorzucam do gotowania wywaru dużo warzyw i dodatkową ćwiartkę kurczaka. To oszczędza czas bo skoro zupa i tak się gotuje dlaczego równocześnie nie przygotować czegoś na kolejne dni.
Potrawka z kurczaka to danie które uwielbiają dzieci, nie zawsze chętnie jedzą pietruszkę ale to przychodzi z czasem :)
potrawka z kurczaka z rosołu

przepis na danie : POTRAWKA Z KURCZAKA

500ml rosołu/bulionu
1 podwójna ugotowana pierś
2 duże marchewki
1 pietruszka
1/4 dużego selera
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
3/4 szklanki mleka
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
kurczak z warzywami

Na małym ogniu rozpuszczam masło, dodaję mąkę i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewam mleko i mieszając czekam aż trochę zgęstnieje. Następnie dolewam 500 ml rosołu i często mieszając zagotowuję. 
W między czasie ugotowaną pierś z kurczaka dzielę na małe kawałki. Marchewkę, pietruszkę i seler kroję na cienkie słupki.

kurczak z warzywami

Pokrojoną pierś i warzywa dodaję do sosu, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeżeli sos jest zbyt płynny można zagęścić mąką z wodą. 

Potrawkę podaję z ryżem posypaną natką pietruszki. 

Smacznego !