KOMPOTY Z CZEREŚNI

Zimą niezastąpione, przyjemnie skosztować smaku lata zarówno na ciepło jak i na zimno. W tym roku postanowiłam poeksperymentować oprócz standardowych kompotów z cukrem zrobiłam też kilka słoików z dodatkiem cynamonu i goździków. Takie kompoty mają delikatny korzenny posmak na pewno za rok zrobię je znowu !


KOMPOT Z CZEREŚNI
czereśnie
cukier
przegotowana woda
opcjonalnie: goździki, mielony cynamon


Wyparzone wcześniej słoiki w 2/3 napełniam czereśniami, do każdego słoika wsypuję 3 czubate łyżki cukru i zalewam gorącą wodą i zakręcam. Kompoty pasteryzuję ok.30-40 minut w bardzo delikatnie gotującej się wodze.
Kilka kompotów zrobiłam z goździkami dodając do każdego słoika 2 sztuki, kilka ze szczyptą cynamonu i parę miksów gdzie dodałam obie przyprawy.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.