KOTLETY JAJECZNE

Kotlety jajeczne to moja kolejna propozycja nie tylko na piątkowy, bezmięsny obiad. Można je podać z ziemniakami i surówką, z sosami. Idealnie sparwdzi się sos pieczarkowy czy pomidorowy.  Przepis jest bardzo prosty, potrzeba kilka podstawowych składników do przygotowania przez każdego. 
Kotlety z jajek są bardzo lubiane przez dzieci, podane z ziemniakami lub sosem na pewno zaspokoją głód łakomczucha a i niejadek szybkko sie do nich przekona. To jeden z wegetariańskich klasycznych przepisów.
kotlety jajeczne
kotlety z jajek

KOTLETY JAJECZNE

*13-15 małych kotlecików 
12 jajek
100g żółtego sera
3 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania
1 garść pokrojonego szczypiorku lub pietruszki
sól, pieprz, słodka papryka

10 jajej zalewam zimna wodą, zagotowuję dodaję trochę soli. Zamniejszam gaz i gotuję 8 minut.

Zalewam zimną wodą, obieram, rozdrabniam w blenderze.

Do jajek dodaję starty ser, szczypiorek lub pietruszkę  i bułkę tartą.

Doprawiam do smaku, dodaję 2 surowe jajka dokładnie mieszam wszystkie składniki.

kotlety jajeczne
kotlety z jajek
Z powstałej masy formuję kotleciki, obtaczam je w bułce tartej.

Smażę na oleju lub klarowanym maśle na złoty kolor.

Podaję z młodymi ziemniaczkami i sałatą ze śmietaną lub sosem pieczarkowym

Smacznego !
kotlety jajeczne
kotlety z jajek

4 komentarze:

  1. moj ulubiony obiad .. kotlety extra ..dodalas ser zolty i to chyba jest dobrym "sklejaczem" kotletow bo czesto gesto mi sie rozwalaly .. dobry pomysl:)
    uwielbiam tez kotlety ziemniaczane :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze takich nie jadłam, na pewno wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O ja cie! Moje ulubione mlecznobarowe kotleciki :) Pieknie u ciebie wygladaja!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.