PIEROGI Z JAGODAMI

Gdy nie mamy ochoty na mięsne potrawy owoce lasu wyśmienicie sprawdzają się w kuchni. Kolejne sezonowe, owocowe pierogi, tym razem z jagodami których nie może zabraknąć w letnim menu. 

* pierogi z jagodami *
PIEROGI Z JAGODAMI
* ok. 35 pierogów
300 g jagód
cukier i śmietana do polania

ciasto
3 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wrzątku
1 łyżka oliwy lub miękkiego masła




Ciasto zawsze robię z mąki, mleka rozrobionego z ciepłą wodą z dodatkiem łyżki oliwy - takie ciasto jest miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto rozwałkowuję, szklanką wycinam kółka, na każde nakładam łyżeczkę jagód i kleję pierogi.

* jak zrobić pierogi z jagodami *
Pierogi gotuję 3-5 minut od wypłynięcia. Ponieważ nie dodaję cukru do jagód polewam pierogi dość śmietaną wymieszaną z cukrem.

Smacznego !

* pierogi z jagodami *

3 komentarze:

  1. Wolę pierogi "na słono" :) Chociaż jagody lubię :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupełnie Cię rozumiem. Ja też wolę wytrawne pierogi :) Owocowe robię specjalnie dla mojego męża :))

      Usuń
  2. o rajciu jakbym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.