CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

Pyszne !  Lekko kwaśne owoce, posypane słodką kruszonką na drożdżowym cieście. To jedno z moich ulubionych ciast. Sezon śliwkowy w pełni więc robię je bardzo często i nie wiem kiedy znika.


CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI
* blacha 24x40 cm
500-600 g wydrylowanych śliwek
500g mąki tortowej
50g świeżych drożdży
50g masła
1 szklanka ciepłego mleka
6 łyżek cukru
2 jaja
szczypta soli

kruszonka
60g masła
5 łyżek mąki
6 łyżek cukru


W dużej misce przygotowuję zaczyn: rozcieram drożdże z 3 łyżkami cukru, dodaję ciepłe mleko, 3 łyżki mąki, mieszam dokładnie i przykryte ściereczką odstawiam na 15-20 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczam w rondelku i zostawiam do ostudzenia.

Do wyrośniętych drożdży dodaję mąkę, 3 łyżki cukru, rozbełtane jajo i szczyptę soli. Na początku mieszam wszystko łyżką, następnie dodaję masło i dokładnie wyrabiam ciasto rękami. Ciasto będzie dość luźne i lekko klejące. Można dodać odrobinę mąki ale uwaga z ilością bo zrobi się twarde.

 Przykryte ściereczką odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, podwojenie objętości zajmuję ok 30-40 minut.


Miękkie masło, mąkę i cukier przygotowane na kruszonkę - w miseczce rozcieram palcami do połączenia się składników.

Blachę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję lub rozciągam w rękach i wykładam na blachę.
Na wierzch bardzo gęsto układam owoce - wydrylowane śliwki, wiśnie, truskawki lub rabarbar i posypuję kruszonką.

Piekę 1 godzinę w 170 stopniach.


Smacznego !

p.s. jeżeli robisz z mrożonych owoców wyłóż je wcześniej na sitko żeby się rozmroziły !

Polecam również z wiśniami.

9 komentarzy:

  1. Juz na pierwszy rzut oka wyglada na "znikajace" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyszło super, polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. moje ciasto zrobiłam na bazie tego, tj. użyłam podobnej proporcji składników, tyko dałam mniej cukru, za to ciasto pochłonęło więcej mąki w czasie wyrabiania :) w każdym razie: właśnie znika, wszystkim smakuje!

    polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam! Super przepis, ciasto wychodzi przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam również, pyszne, gruuube, piękne :) :* Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. PYCHA! robiłam na mniejszej blaszce (20x30), pieklam godzine, wyszlo super! Puszyste i lekkie. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz. Polecam również z rabarbarem już mozna znaleźć w sklepach ;)

      Usuń
    2. Dziękuję za komentarz. Polecam również z rabarbarem już mozna znaleźć w sklepach ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.