CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

Pyszne !  Lekko kwaśne owoce, posypane słodką kruszonką na drożdżowym cieście. To jedno z moich ulubionych ciast. Sezon śliwkowy w pełni więc robię je bardzo często i nie wiem kiedy znika.


CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI
* blacha 24x40 cm
500-600 g wydrylowanych śliwek
500g mąki tortowej
50g świeżych drożdży
50g masła
1 szklanka ciepłego mleka
6 łyżek cukru
2 jaja
szczypta soli

kruszonka
60g masła
5 łyżek mąki
6 łyżek cukru


W dużej misce przygotowuję zaczyn: rozcieram drożdże z 3 łyżkami cukru, dodaję ciepłe mleko, 3 łyżki mąki, mieszam dokładnie i przykryte ściereczką odstawiam na 15-20 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczam w rondelku i zostawiam do ostudzenia.

Do wyrośniętych drożdży dodaję mąkę, 3 łyżki cukru, rozbełtane jajo i szczyptę soli. Na początku mieszam wszystko łyżką, następnie dodaję masło i dokładnie wyrabiam ciasto rękami. Ciasto będzie dość luźne i lekko klejące. Można dodać odrobinę mąki ale uwaga z ilością bo zrobi się twarde.

 Przykryte ściereczką odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, podwojenie objętości zajmuję ok 30-40 minut.


Miękkie masło, mąkę i cukier przygotowane na kruszonkę - w miseczce rozcieram palcami do połączenia się składników.

Blachę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję lub rozciągam w rękach i wykładam na blachę.
Na wierzch bardzo gęsto układam owoce - wydrylowane śliwki, wiśnie, truskawki lub rabarbar i posypuję kruszonką.

Piekę 1 godzinę w 170 stopniach.


Smacznego !

p.s. jeżeli robisz z mrożonych owoców wyłóż je wcześniej na sitko żeby się rozmroziły !

Polecam również z wiśniami.