PIECZONE PLACKI Z CUKINII

Dietetyczne bo nie smażone na tłuszczu i do tego bardzo smaczne. Polecam każdemu kto nie jada placków dlatego, że obciekają tłuszczem,. Przygotowane w piekarniku smakują inaczej, nie są tak chrupiące ale zdecydowanie mniej kaloryczne :)
placki z cukinii
placki z  cukinii
Pomysł na pieczenie placków znalazłam na stronie Fuchsi, przepis zmodyfikowałam dla swoich potrzeb :)

PIECZONE PLACKI Z CUKINII

*18 placków
1 duża cukinia (1 kg po obraniu i usunięciu nasion)
2 marchewki
1 cebula
2 łyżki pietruszki
2 jaja
6 czubatych łyżek mąki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz


Cukinie ścieram na tarce, mieszam z łyżeczką soli i odstawiam na 15-20 minut. W między czasie ścieram marchew i cebulę. Do startych warzyw dodaję pietruszkę i jaja oraz bardzo dokładnie odciśniętą z soku cukinię (używam do tego tetrowej ściereczki). Doprawiam do smaku solą, pieprzem i mieszam z mąką. 

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładam ok. 1,5 łyżki ciasta na placek, piekę 35-45 minut w 180 stopniach. Można podawać z sosem mięsnym, zjeść solo lub tak jak tym razem u nas z tartymi ogórkami doprawionymi czosnkiem i koperkiem z dodatkiem jogurtu greckiego.

Smacznego !

p.s. po waszych komentarzach i kolejnych próbach wydłużyłam trochę czas pieczenia ale trzeba pilnować bo z doświadczenia wiem, że piekarniki różnie pracują.