RACUCHY DROŻDŻOWE

Nie jadłam lepszych ! Znalezione na www.czarownie.blox.pl już nie będę robić innych :)



RACUCHY DROŻDŻOWE
*12 sztuk
300g mąki
szczypta soli
25g drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajo
1/2 łyżeczki cynamonu
2 średnie, kwaskowate jabłka


Do miski wsypuję mąkę ze szczyptą soli, na środku robię wgłębienie do którego wsypuję rozkruszone drożdże. Dodaję cukier, zalewam mlekiem i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie dodaję jajo, cynamon i mieszam do połączenia się składników, przykrywam ściereczką i odstawiam na 45-60 minut do podwojenia objętości. 


Jabłka obieram, kroję na ósemki, następnie w cienkie plasterki i mieszam z ciastem. Maczam łyżkę w wodzie i nakładam ciasto na rozgrzany tłuszcz (1 łyżka = 1 placek), smażę na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Wykładam na papierowe ręczniki żeby pozbyć się tłuszczu. Podaję pospane cukrem pudrem.

Smacznego !