TARTA SERNIKOWA Z MALINAMI

Łukasz jest wielbicielem serników, które mi niestety nie wychodzą... Na blogu dzismamochotena.blox.pl znalazłam tartę z kremem śmietanowym i jagodami, długo nie myśląc zamieniłam śmietanę na twaróg sernikowy, jagody na maliny, które dzielnie trzymają się naszych krzaków i wyszła mi przepyszna, tarta sernikowa ! 




TARTA SERNIKOWA  Z MALINAMI
* ciasto
150g mąki
100g zimnego masła
2 łyżki cukru
1 żółtko
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody

* krem

300g twarogu sernikowego
1 jajo + 1 białko (które nam zostało z ciasta)
50g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki mąki
200g malin

Do miski wsypuję mąkę, zimne masło kroję na małe kawałki, dodaję pozostałe składniki i zimnymi rękami (trzymam chwilę ręce pod zimną wodą) szybko zagniatam ciasto. Zawijam ciasto w folię spożywczą i odkładam do lodówki na 40 minut (w tej kwestii polegam na oryginalnym przepisie ponieważ moje ciasto spędziło w lodówce 2,5 godziny czyli czas pomiędzy drzemkami mojego syna i jest to zdecydowanie za długo, ciasto kruszyło się podczas rozwałkowywania więc musiałam poczekać aż zmięknie).


Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Wysmarowaną masłem i oprószoną mąką formę do tart wykładam rozwałkowanym ciastem, nakłuwam widelcem i piekę w 190 stopniach przez 15 minut. 


Składniki na krem dokładnie miksuję, dodaję maliny i mieszam łyżką. Powstały krem wylewam na podpieczone ciasto i wkładam do piekarnika na kolejne 25 minut. Podaję posypaną cukrem pudrem.

Smacznego !

16 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, będę musiała pomyśleć o czym podobnym! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale piękne zdjęcia.
    ach, nabrałam takiej ochoty...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wyglada! A serniki bywaja kaprysne, ale wierze, ze predzej czy pozniej zaczna ci sie udawac :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem zwolennikiem tradycyjnych serniczków.
    Jednak Twoja Tarta wygląda zjawiskowo.Skorzystam z przepisu i na pewno wrócę aby się pochwalić :)Pozdrawiam Ollina

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudnie - jeszcze tak letnio i świeżo... :)
    Co do serników - jak znajdziesz odpowiedni przepis, to z pewnością Ci wyjdzie coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda przepysznie:) a maliny zrywaj póki są:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie w tym roku maliny obrodziły. Udało mi się sporo zamrozić na zimę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam! z miksem mrożonych owocków, pyszności! :) Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz, one mi zawsze przypominają smaczne przepisy i wracam do nich :)

      Usuń
  9. Zgodnie z przepisem dodałam mąkę do kremu i niestety jest bardzo wyczuwalna psując cały smak :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi mąką nie przeszkadza, ale rozumiem, że ktoś może być bardziej wyczulony. Może to po części kwestia sera ? Zamiast mąki można dodać budyń.

      Usuń
    2. Hmm, jestem początkującą "cukierniczką" i możliwe, że gdzieś popełniłam błąd, tylko nie wiem gdzie, ale nie będę się zniechęcać :) Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.