NALEŚNIKI BISZKOPTOWE

Bardzo spontaniczne śniadanie, w lodówce oprócz światła było mleko i jaja a w piwnicy mam spory zapas dżemów postanowiłam więc zrobić naleśniki. Wyszło bardzo smacznie, naleśniki biszkoptowe są dobrą alternatywą dla amerykańskich pankejków. Przepis na naleśniki pochodzi z książki "Smaczne potrawy z mąki i kaszy" K. Pyszkowska.

Naleśniki biszkoptowe
PRZEPIS NA NALEŚNIKI BISZKOPTOWE
składniki na naleśniki - ok 16 sztuk smażonych na patelni 17 cm
250 g mąki
3 jaja
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 łyżki oleju lub stopionego masła
pół łyżeczki cukru
szczypta soli

Białka oddzielam od żółtek i na czas przygotowania ciasta chowam je do lodówki. Żółtka mieszam z mlekiem dodaję cukier i przesianą mąkę. Mieszając trzepaczką wyrabiam gładkie ciasto i odstawiam na 10 minut.

Naleśniki z truskawkami
Po tym czasie dodaję ciepłą wodę, olej i jeszcze raz wyrabiam. Bo białek dodaję szczyptę soli i ubijam pianę. Rozgrzewam patelnię a białka mieszam z ciastem (ważne aby połączyć je tuż przed smażeniem). Ciasto wylewam na patelnie i zawsze pierwszą stronę smażę pod przykryciem, naleśniki powinny mieć jasno złoty kolor. Podaję z dżemem truskawkowym ułożone jeden na drugim.

Smacznego !

13 komentarzy:

  1. nawet z pustej lodówki można wyczarować smaczne cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają obłędnie :-)
    Lecę do kuchni smażyć naleśniki!
    Pozdrawiam serdecznie!

    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. i takie puchatki mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne chętnie bym zjadła takie śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne weekendowe śniadanie i do tego domowy dżem- żyć nie umierać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Puchate bez dodatku sody i proszku do pieczenia jak dla mnie pankejki odchodzą w zapomnienie i królować zaczynają polskie naleśniki biszkoptowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przykro mi ale to nie są prawdziwe staropolskie naleśniki biszkoptowe. Zamiast mleka i wody należy dodać śmietanę 36%. żółtka z cukrem pudrem utrzeć do białego, a białka na pianę. Smażyć na maśle klarowanym.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale ja nigdzie nie twierdzę, że to są staropolskie naleśniki :) Podałam źródło przepisu z którego korzystałam. Jeśli mogłabyś (mógłbyś) podać dokładne proporcje to chętnie spróbuję tej staropolskiej receptury :)
      pozdrawiam

      Usuń
  8. Przepyszne! <3 polecam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.