NALEŚNIKI BISZKOPTOWE

Bardzo spontaniczne śniadanie, w lodówce oprócz światła było mleko i jaja a w piwnicy mam spory zapas dżemów postanowiłam więc zrobić naleśniki. Wyszło bardzo smacznie, naleśniki biszkoptowe są dobrą alternatywą dla amerykańskich pankejków. Przepis na naleśniki pochodzi z książki "Smaczne potrawy z mąki i kaszy" K. Pyszkowska.

Naleśniki biszkoptowe
PRZEPIS NA NALEŚNIKI BISZKOPTOWE
składniki na naleśniki - ok 16 sztuk smażonych na patelni 17 cm
250 g mąki
3 jaja
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 łyżki oleju lub stopionego masła
pół łyżeczki cukru
szczypta soli

Białka oddzielam od żółtek i na czas przygotowania ciasta chowam je do lodówki. Żółtka mieszam z mlekiem dodaję cukier i przesianą mąkę. Mieszając trzepaczką wyrabiam gładkie ciasto i odstawiam na 10 minut.

Naleśniki z truskawkami
Po tym czasie dodaję ciepłą wodę, olej i jeszcze raz wyrabiam. Bo białek dodaję szczyptę soli i ubijam pianę. Rozgrzewam patelnię a białka mieszam z ciastem (ważne aby połączyć je tuż przed smażeniem). Ciasto wylewam na patelnie i zawsze pierwszą stronę smażę pod przykryciem, naleśniki powinny mieć jasno złoty kolor. Podaję z dżemem truskawkowym ułożone jeden na drugim.

Smacznego !