ROLADA JABŁKOWA

Cierpię na nadmiar jabłek :) Kolejna propozycja w tym sezonie to szybka i bezproblemowa rolada, przepis pochodzi z blogu slodkie.blox.plPomysł na zapiekanie jabłek z biszkoptem jest rewelacyjny, robiłam ją już wielokrotnie - gwarantuję, nie może się nie udać !



ROLADA JABŁKOWA
5 jabłek
4 jaja
3/4 szklanki mąki
1/3 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon

Dużą piekarnikową blachę wykładam papierem do pieczenia. Jabłka obieram, kroję w kawałki, układam gęsto na całej powierzchni blachy i posypuję cynamonem. Białka oddzielam od żółtek i ubijam pianę, żółtka ucieram z cukrem. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając łyżką łączę białka z żółtkami i mąką. Powstałą masę wylewam na jabłka.


Piekę przez 40 minut w 170 stopniach. Upieczone ciasto wykładam na ściereczkę tak aby papier był na górze. Delikatnie ściągam papier i zawijam roladę wzdłuż dłuższego boku. Zawiniętą w ściereczkę zostawiam do ostygnięcia. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem. 

Smacznego !