KLUSKI Z MAKIEM

Dopiero przed świętami uświadomiłam sobie, że Ja naprawdę bardzo lubię mak :) Nie mam w ciągu roku zbyt wiele okazji do wykorzystania go w kuchni, a święta doskonale nadają się do przetestowania potraw z makiem. Na początek bardzo prosta i szybka potrawa, tym razem użyłam gotowej masy makowej ale na pewno zrobię kiedyś taką masę samodzielnie!


KLUSKI Z MAKIEM
ok. 450g masy makowej
3 łyżki śmietanki 30%
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki rodzynek
1/2 szklanki włoskich orzechów
5-8 wędzonych śliwek
250g makaronu-łazanek (np. Lubella)

Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Śliwki które przełamują słodki smak potrawy kroję na mniejsze kawałki a orzechy siekam ale nie za drobno aby były mocno wyczuwalne. Do masy makowej dodaję śmietankę, miód i bakalie. Makaron odcedzam, przelewam zimną wodą i dodaję do maku. Na kolację wigilijną podałam na zimno ale można również lekko podgrzać. 


Okazało się, że największą przyjemność zrobiłam Babci Walerii :) To kolejna potrawa która na pewno pojawi się jeszcze na świątecznym stole !

Smacznego !

Zobacz inne przepisy z makiem

Seromakowiec
strucla z makiem
makowiec japonski

3 komentarze:

  1. Kluski z makiem to moja wigilijna miłość, szczególnie te przyrządzone przez babcię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Babcia zawsze robiła makiełki - nie wiem czy tak się to pisze w skrócie była to bułka moczona w słodkim mleku przekładana makiem z bakaliami. Niestety po chorobie babcia już nie gotuje a że makiełkami głównie Ja się zajadałam postanowiłam znaleźć jakąś prostą alternatywę - udało się :)

      Usuń
  2. ulubione, ukochane, najlepsze danie wigilijne jakie istnieje!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.