KOTLETY Z BOBU I ZIEMNIAKÓW

Słońce zagląda przez okno a moja zamrażarka nadal pełna, wiosna zawsze mobilizuje mnie do eksperymentowania z wykorzystaniem zimowych zapasów. Jeżeli macie jeszcze zamrożony bób polecam Wam te naprawdę smaczne, zdrowe i szybkie do przygotowania wegetariańskie kotleciki.



KOTLETY Z BOBU I ZIEMNIAKÓW
*12 kotlecików
0,5 kg bobu (u mnie mrożony)
3 ugotowane ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajo
2 łyżki bułki tartej
4-5 łyżek startego żółtego sera
2 łyżki oliwy
1 pęczek koperku
sól, pieprz


Ugotowany bób obieram ze skórki i razem z ziemniakami przepuszczam przez praskę. Pokrojoną drobno cebulę i czosnek podsmażam na oliwie. Do masy ziemniaczanej dodaję: podsmażoną cebulę z czosnkiem, posiekany koperek, ser, jajo i bułkę tartą. Doprawiam solą, pieprzem i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Formuję kotleciki, obtaczam je w bułce tartej i smażę na złoty kolor.


Dla równowagi kolorystycznej podaję z sosem paprykowo-pomidorowym (na bazie sosu do kurczaka cacciatore tym razem bez wina i grzybów) posypane kiełkami fasoli mung.


Smacznego !

4 komentarze:

  1. Stesknilam sie juz za bobem...

    OdpowiedzUsuń
  2. Przez ten przepis już chyba nie doczekam się na bób.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda na to, że tylko Ja mam w jeszcze w zamrażarce bób (?) ;)

      Usuń
  3. Chętnie posmakuje tych kotletów, jak młody bób już będzie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.