PASZTET Z CUKINII

Ponieważ w moim zarośniętym chwastami ogródku cukinia rośnie jak szalona mam pole do popisu i możliwość eksperymentowania. Pasztet z cukinii robi się dużo szybciej niż mięsny który zanim nabierze ostatecznej formy trzeba gotować, mielić ... W upalne dni brak parujących garnków jest nie do przecenienia. O walorach dietetycznych nie będę wspominać bo to jest oczywiste ! A i smak pasztetu jest bardzo ciekawy. 


PASZTET Z CUKINII
* keksówka 30 cm
1,5 kg cukinii

4 jaja
1 duża marchewka
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
3/4 szklanki bułki tartej
1/2 szklani płatków owsianych
2 łyżeczki soli 
1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz, tymianek


Z umytej cukinii usuwam gniazda nasienne (w mniejszych cukiniach pomijamy). Cukinie razem ze skórką ścieram na tarce ze średnimi otworami. Mieszam z solą i odstawiam na 15 minut żeby puściła sok. Drobno pokrojona cebulę podsmażam na oleju, marchew ścieram na tarce.


Cukinię odciskam z nadmiaru soku dodaję startą marchew, podsmażona cebulę, jaja, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartę, płatki owsiane i przyprawy do smaku. Mieszam wszystkie składniki na jednolitą masę. Keksówkę smaruję margaryną, obsypuję bułką tartą i wlewam powstałą masę. Piekę godzinę w 180 stopniach. Podaje na ciepło lub na zimno z chlebem.

Smacznego !