ZUPA WIŚNIOWA

Latem mamy szczególną ochotę na owocowe zupy. Są szybkie w przygotowaniu więc nie trzeba stać przy parujących garnkach a przy tym są smaczne i lekkie. Można je podawać również na zimno w formie orzeźwiającego chłodnika. Planuję zamrozić trochę wiśni i zrobić ją w środku zimy … na pewno będzie miłą odmianą :) 


ZUPA WIŚNIOWA
500 g wiśni
3 szklanki wody
2-3 goździki
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki wody
śmietana / jogurt, makaron

Wydrylowane wiśnie zalewam wodą, dodaję cukier, goździki i gotuję na średnim ogniu przez 20 minut. Trzy łyżki wiśni odkładam, pozostałe blenduję niezbyt dokładnie. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w wodzie i dodaję do zupy. Całość zagotowuję i dorzucam odłożone wcześniej wiśnie. Podaję z makaronem i odrobiną śmietany lub jogurtu.

Smacznego !

4 komentarze:

  1. O truskawkowej zupie slyszalam, ale o wisniowej jeszcze. Sprobuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wiśniowa zupa, pycha! idealna na obiad w upalny dzień ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie gotuję zupe wiśniową, ale z lanymi kluseczkami !
    MNIAM ! :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.