PIECZARKI FASZEROWANE - WERSJA JARSKA

Zrobione pod wpływem chwili podczas wizyty w rodzinnym domu Łukasza. Bałam się, że bez mięsa będą odrobinę mdłe jednak dość pikantny farsz doskonale uzupełniał się z pieczarkami. Polecam jako przekąska na imprezę.



PIECZARKI FASZEROWANE
10-12 dużych pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 duży pomidor
1 jajo
1 woreczek ryżu ( 100 g)
1/2 pęczka natki pietruszki
100g startego żółtego sera
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, tymianek
olej 

Zaczynam od ugotowania ryżu, postępuję zgodnie z opisem na pudełku :) i odstawiam do ostygnięcia. Pieczarki obieram i wykrawam ogonki. Cebulę drobno siekam i podsmażam na oleju, gdy cebula się zeszkli dodaję do niej drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek.


Ogonki pieczarek i paprykę kroję w drobną kostkę dodaję do cebuli. Pomidora sparzam, obieram ze skórki i pokrojonego dodaję na patelnię do reszty warzyw. Doprawiam do smaku i zostawiam na ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodaję ugotowany ryż, starty ser żółty i rozbełtane jajo.


Mieszam do połączenia się składników i nakładam do kapeluszy. Posypuję bułką tartą i układam w nasmarowanej oliwą blaszce lub naczyniu żaroodpornym a następnie wkładam do piekarnika i piekę 40 minut w 180 stopniach. 

Smacznego !

2 komentarze:

  1. Podoba mi sie ten pomysl na farsz - bezmiesny, smaczny i przyjazny dla portfela :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam...miodzio :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.