QUICHE Z KURCZAKIEM, BROKUŁAMI I POREM

W przepisie który znalazłam na stronie amoramor-mojegotowanie.net wypełnieniem był łosoś którego nie miałam a planów na tarte nie chciałam zmieniać zastąpiłam go kurczakiem i szynką parmeńską, wersję z łososiem też na pewno wypróbuję. Ponieważ zawsze miałam problem z rozwałkowaniem schłodzonego ciasta co trochę mnie zniechęcało do częstego robienia tart zmieniłam kolejność i najpierw rozwałkowałam wyrobione ciasto, wyłożyłam nim formę a później całość porządnie schłodziłam w zamrażarce !



QUICHE Z KURCZAKIEM, BROKUŁAMI I POREM

ciasto

125 g zimnego masła
250 g mąki
1 żółtko
5 łyżek zimnej wody
1/2 łyżeczki soli

wypełnienie

1 pojedyncza pierś kurczaka
2 plastry szynki parmeńskiej
200 g brokuła
biała część ze średniej wielkości pora
200 ml śmietany
1 jajo + białko
3 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz

Do miski wsypuję mąkę, sól dodaję pokrojone zimne miasto i żółtko, zagniatam ciasto w trakcie dolewając po łyżce zimnej wody. Ciasto rozwałkowuję, wykładam nim  formę do tarty i odstawiam do zamrażarki na 20-30 minut.


Brokuła dzielę na małe różyczki, pora kroję w plasterki i blanszuję je razem we wrzątku przez 5 minut. Wykładam na sitko i odstawiam do odcieknięcia. Zmrożone ciasto nakłuwam widelcem i na 20 minut wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. 


Pierś kroję w paski doprawiam solą, pieprzem i podsmażam na oleju. Na upieczone ciasto wykładam warzywa, pokrojonego w kostkę kurczaka i pokrojoną szynkę parmeńską. Do śmietany dodaję starty parmezan, jajo i białko które zostało po zrobieniu ciasta, doprawiam solą i pieprzem. Powstałą masą zalewam tartę. Piekę 40 minut w 180 stopniach.



Smacznego !

10 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie... aż ślinka leci :) no i nie mam innego wyjścia - jutro przygotuję te pyszności :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. A mi sie ta kurczakowa wersja bardzo podoba!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo bardzo apetycznie wyglądający quiche :) nawet por, za którym bardzo nie przepadam, wygląda dość smacznie ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. W moim przypadku za mała ilość składników na masę śmietanowo-jajeczna, ale przepis bardzo dobry!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może miałeś większą formę, faktycznie nie podałam rozmiarów a już jej nie mam. Ważne, że smakowała :)

      Usuń
  5. Mam pytanie odnośnie smietany - kwaśna czy słodka? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.