PIECZARKI FASZEROWANE - WERSJA MIĘSNA

Minimalna ilość składników ale wystarczy, żeby pieczarki zniknęły z półmisków. Miałam dużo pieczarek a tylko 1/2 kg mięsa więc dodałam gotowany ryż przez co potrawa robi się lżejsza dla kieszeni :) Tym razem pieczarki zostawiłam nie obrane i nie zauważyłam wielkiej różnicy. A dla tych którzy wolą warzywa polecam przepis na Pieczarki faszerowane - wersja jarska


PIECZARKI FASZEROWANE - WERSJA MIĘSNA
16-18 bardzo dużych pieczarek 
0,5 kg mielonego mięsa np. łopatki
1 woreczek ugotowanego ryżu (100 g)
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 jaja
3-4 plastry sera żółtego
sól, pieprz, słodka papryka i ostra papryka
łyżka oleju

Pokrojone w kostkę cebulę i czosnek przesmażam na oleju. Z pieczarek wykrawam ogonki, siekam je w drobną kosteczkę i dorzucam na patelnię. Dodaje mięso i smażę krótką chwilę - tylko żeby mięso zmieniło kolor. Ściągam z ognia, dodaję ugotowany wcześniej ryż, drobno posiekaną pietruszkę i przyprawiam do smaku. Na końcu dodaję jaja i mieszam. 



Napełnione farszem kapelusze pieczarek układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Plastry sera kroję na cienkie paseczki i układam na pieczarkach, można też zetrzeć serii posypać lub ułożyć całe plastry. Zapiekam ok 40 minut w 180 stopniach. Podaję w formie zakąski na zimno lub ciepło.

Smacznego !