PLACKI Z CUKINII Z TWAROGIEM I MIĘTĄ

Kolejna wersja pieczonych placków z cukinii tym razem z dodatkiem twarogu i mięty. Połączenie okazało się świetnym pomysłem i co tu ukrywać chyba na razie na dalszy plan zepchnęły moje wcześniejsze Pieczone placki z cukinii :)


PLACKI Z CUKINII Z TWAROGIEM I MIĘTĄ
*18-20 placków
800 g cukinii
250 g twarogu
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 jaja
25 listków mięty
2 łyżki oleju
6 łyżek mąki
pieprz, sól


Dużą cukinię obieram, usuwam pestki i ścieram na dużych oczkach w przypadku małej cukinii ścieram razem ze skórką. Startą cukinię mieszam z łyżeczką soli i odstawiam na 15-20 minut. Gdy cukinia puści sok za pomocą pieluchy tetrowej dokładnie ją odciskam.


Do cukinii dodaję rozkruszony w rękach ser, pokrojoną w kostkę cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, olej i rozbełtane jaja. Na konie dodaję posiekaną miętę doprawiam pieprzem i dokładnie mieszam.


Piekarnikową blachę wykładam papierem do pieczenia i formuje placki - 2 łyżki masy na placek. Piekę 40 minut w 170 stopniach. Najbardziej lubię same lub z jogurtem :)

Smacznego !

2 komentarze:

  1. Nigdy nie piekłam w piekarniku placków... Hm...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można je też usmażyć na patelni ale ja po prostu nie lubi takiego smażenia. Przełamuję się w przypadku sajgonek choć pewnie kiedyś sprawdzę tez wersje pieczoną :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.