PACHNĄCY JESIENIĄ RYŻ Z JABŁKAMI

Jesienna pogoda prowokuje do wykorzystania pomysłów na pachnące przyprawami korzennymi potrawy. Wracam do przepisu znalezionego u Domi w kuchni zawsze gdy zostanie mi trochę ryżu z obiadu. Dowolność miksowania składników daje nam pole do popisu ja wymieniłam rodzynki na skórkę pomarańczową, dołożyłam suszonych śliwek i jak zawsze zmniejszyłam ilość cukru, polecam również zastąpić go miodem.



PACHNĄCY JESIENIĄ RYŻ Z JABŁKAMI
1 woreczek ugotowanego ryżu (u mnie naturalny brązowy)
1 duże jabłko
1 łyżka skórki pomarańczowej
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 garść orzechów włoskich
5-7 suszonych śliwek
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
25 g masła
100 mililitrów mleka/ śmietanki


Obrane ze skórki jabłka kroję w grubą kostkę. Do jabłek dodaję skórkę pomarańczową, garść pokruszonych orzechów, przyprawy, cukier i pokrojone na mniejsze części suszone śliwki. 


Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam jabłka z dodatkami i smażę przez chwilę aż poczuję wyraźny zapach przypraw. Dodaję ryż i zalewam mlekiem. Duszę często mieszając aż ryż wchłonie płyn. Podaję od razu po przyrządzeniu. 

Smacznego !
p.s.  odgrzane w mikrofalówce też smakuje wyśmienicie :)