fasola
,
jesiennie
,
kukurydza
,
obiad
,
pikantnie
,
po meksykańsku
,
pomidory
,
w kuchni
,
wołowina
,
zupy
ZUPA MEKSYKAŃSKA
Przepis na zupę meksykańską dostałam od Asi - koleżanki z pracy. Pikantna, bardzo sycąca ismaczna zupa pełna meksykańskich smaków.
Miseczka zupy meksykańskiej przyjemnie rozgrzeje w chłodniejsze dni. Najszybsza do przygotowania jest zupa meksykańska z mięsem mielonym, ale można też użyć wołowiny pokrojonej w kostkę - jednak należy pamiętać, że ona się dłużej gotuje.
![]() |
zupa meksykańska |
przepis na: ZUPA MEKSYKAŃSKA
0,5 kg mielonego mięsa wołowego1 puszka pokrojonych pomidorów klub 3 obrane i pokrojone pomidory
1 puszka kukurydzy
2 puszki czerwonej fasoli
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
0,75 - 1 l bulionu lub wody z przyprawami
1 łyżka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz - do smaku
Mięso i cebulę pokrojoną w grubą kostkę podsmażam na oliwie. W głębokiej patelni lub garnku podsmażam posiekany czosnek do którego dodaję (bez odcedzania) kukurydzę, fasolę i pomidory następnie przyprawiam słodka i ostrą papryką.
![]() |
* jak przygotować zupę meksykańską * |
![]() |
* rozgrzewająca zupa meksykańska na chłodne dni * |
Podaję z odrobiną startego żółtego sera, posypane posiekaną kolendrą lub pietruszką i kawałkiem chrupiącego pieczywa (choć zupa jest tak sycąca, że ja zjadam samą :)
Smacznego !
Pięknie wygląda, z pewnością też cudnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńSceptycznie patrzę na czerwoną fasolkę w zupach. W sumie nie wiem czemu... Chyba będę musiała spróbować. Ta Twoja wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńJa czerwona fasolę bardzo lubię ale zastanawiałam się czy nie pomieszać białej z czerwoną, myślę że też było by dobrze.
UsuńIdealna zupa na zime :)
OdpowiedzUsuńAleż pięknie wygląda. Gotowałam już zupę meksykańską ale z kurczaczkiem, wszystkim smakowała, mimo to postanowiłam dziś ugotować ją według Twojego przepisu. Wszystkie składniki tej zupki mi odpowiadają, a zdjęcie mnie powaliło :)))))))))))) Napiszę jak mi wyszła :)
OdpowiedzUsuńZupka wyszła pysznie. Dodatkowo doprawiłam Cuminem oraz odrobiną imbiry i w całym domu zapachniało Meksykiem :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało o przyprawach będę pamiętałam i następnym razem spróbuję.
UsuńObiecałam napisać jak mi wyszła ta zupka. Cóż dziś znów ją robię :) To chyba najlepszy dowód na to, że jest pyszna. Zupka jest dość pikantna, rozgrzewająca i bardzo pożywna. Zdecydowanie mój smak. Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za ten wpis i bardzo się cieszę, że zupka tak przypasowała u nas tez jest jedną z ulubionych. Szczególnie na te chłodniejsze pory roku.
UsuńJa też zrobiłam zupkę, ale zamiast mielonego dałam mięsko gulaszowe (wieprzowe) i też wyszło pyszne :)
OdpowiedzUsuńzupa jest po prostu mega!!! Od paru lat słynę w rodzinie jako "królowa żurka", ale po zrobieniu meksykańskiej zgodnie stwierdziliśmy, że lepszej zupy nigdy nie zrobiłam i chyba (prędko) nie zrobię :))) BARDZO dziękuję za ten przepis i pozdrawiam serdecznie :)))))
OdpowiedzUsuńDziekuję i bardzo się cieszę u Nas ta zupa też jedną z ulubionych :)
UsuńZupa jest świetna zrobiła furorę na rodzinnej imprezie, cud miód, palce lizać:)
OdpowiedzUsuńDzieki za znak-sygnał to miłe :)
Usuńwygląda pysznie, mam pytanie: na jaką ilość salaterek mniej więcej starcza z takiego przepisu? :)
OdpowiedzUsuńNie liczyłam ale jest do duża, głęboka patelnia, myślę że 5-6 misek zupy.
Usuńdziękuję za odpowiedź, pewnie niedługo wypróbuję :)
UsuńZupa pyszna. Najlepsza jaką jadłam :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń