ZUPA MEKSYKAŃSKA

Przepis na zupę meksykańską dostałam od Asi - koleżanki z pracy. Pikantna, bardzo sycąca ismaczna zupa pełna meksykańskich smaków.
Miseczka zupy meksykańskiej przyjemnie rozgrzeje w chłodniejsze dni. Najszybsza do przygotowania jest zupa meksykańska z mięsem mielonym, ale można też użyć wołowiny pokrojonej w kostkę - jednak należy pamiętać, że ona się dłużej gotuje.
zupa meksykańska
zupa meksykańska 

przepis na: ZUPA MEKSYKAŃSKA

0,5 kg mielonego mięsa wołowego
1 puszka pokrojonych pomidorów klub 3 obrane i pokrojone pomidory
1 puszka kukurydzy
2 puszki czerwonej fasoli 
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
0,75 - 1 l bulionu lub wody z przyprawami
1 łyżka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz - do smaku
Mięso i cebulę pokrojoną w grubą kostkę podsmażam na oliwie. W głębokiej patelni lub garnku podsmażam posiekany czosnek do którego dodaję (bez odcedzania) kukurydzę, fasolę i pomidory następnie przyprawiam słodka i ostrą papryką.

zupa meksykańska
* jak przygotować zupę meksykańską *
Całość zalewam bulionem, dodaję podsmażone mięso i gotuję na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie. Zajmuje mi to około godziny. Na koniec dodaję jeszcze koncentrat pomidorowy i ewentualnie doprawiam do smaku.

zupa meksykańska
* rozgrzewająca zupa meksykańska na chłodne dni *
Podaję z odrobiną startego żółtego sera, posypane posiekaną kolendrą lub pietruszką i kawałkiem chrupiącego pieczywa (choć zupa jest tak sycąca, że ja zjadam samą :)

Smacznego !