ZUPA MEKSYKAŃSKA

Przepis na zupę meksykańską dostałam od Asi - koleżanki z pracy. Pikantna, bardzo sycąca ismaczna zupa pełna meksykańskich smaków.
Miseczka zupy meksykańskiej przyjemnie rozgrzeje w chłodniejsze dni. Najszybsza do przygotowania jest zupa meksykańska z mięsem mielonym, ale można też użyć wołowiny pokrojonej w kostkę - jednak należy pamiętać, że ona się dłużej gotuje.
zupa meksykańska
zupa meksykańska 

przepis na: ZUPA MEKSYKAŃSKA

0,5 kg mielonego mięsa wołowego
1 puszka pokrojonych pomidorów klub 3 obrane i pokrojone pomidory
1 puszka kukurydzy
2 puszki czerwonej fasoli 
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
0,75 - 1 l bulionu lub wody z przyprawami
1 łyżka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz - do smaku
Mięso i cebulę pokrojoną w grubą kostkę podsmażam na oliwie. W głębokiej patelni lub garnku podsmażam posiekany czosnek do którego dodaję (bez odcedzania) kukurydzę, fasolę i pomidory następnie przyprawiam słodka i ostrą papryką.

zupa meksykańska
* jak przygotować zupę meksykańską *
Całość zalewam bulionem, dodaję podsmażone mięso i gotuję na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie. Zajmuje mi to około godziny. Na koniec dodaję jeszcze koncentrat pomidorowy i ewentualnie doprawiam do smaku.

zupa meksykańska
* rozgrzewająca zupa meksykańska na chłodne dni *
Podaję z odrobiną startego żółtego sera, posypane posiekaną kolendrą lub pietruszką i kawałkiem chrupiącego pieczywa (choć zupa jest tak sycąca, że ja zjadam samą :)

Smacznego !

17 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda, z pewnością też cudnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sceptycznie patrzę na czerwoną fasolkę w zupach. W sumie nie wiem czemu... Chyba będę musiała spróbować. Ta Twoja wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czerwona fasolę bardzo lubię ale zastanawiałam się czy nie pomieszać białej z czerwoną, myślę że też było by dobrze.

      Usuń
  3. Ależ pięknie wygląda. Gotowałam już zupę meksykańską ale z kurczaczkiem, wszystkim smakowała, mimo to postanowiłam dziś ugotować ją według Twojego przepisu. Wszystkie składniki tej zupki mi odpowiadają, a zdjęcie mnie powaliło :)))))))))))) Napiszę jak mi wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupka wyszła pysznie. Dodatkowo doprawiłam Cuminem oraz odrobiną imbiry i w całym domu zapachniało Meksykiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało o przyprawach będę pamiętałam i następnym razem spróbuję.

      Usuń
  5. Obiecałam napisać jak mi wyszła ta zupka. Cóż dziś znów ją robię :) To chyba najlepszy dowód na to, że jest pyszna. Zupka jest dość pikantna, rozgrzewająca i bardzo pożywna. Zdecydowanie mój smak. Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za ten wpis i bardzo się cieszę, że zupka tak przypasowała u nas tez jest jedną z ulubionych. Szczególnie na te chłodniejsze pory roku.

      Usuń
  6. Ja też zrobiłam zupkę, ale zamiast mielonego dałam mięsko gulaszowe (wieprzowe) i też wyszło pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zupa jest po prostu mega!!! Od paru lat słynę w rodzinie jako "królowa żurka", ale po zrobieniu meksykańskiej zgodnie stwierdziliśmy, że lepszej zupy nigdy nie zrobiłam i chyba (prędko) nie zrobię :))) BARDZO dziękuję za ten przepis i pozdrawiam serdecznie :)))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję i bardzo się cieszę u Nas ta zupa też jedną z ulubionych :)

      Usuń
  8. Zupa jest świetna zrobiła furorę na rodzinnej imprezie, cud miód, palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda pysznie, mam pytanie: na jaką ilość salaterek mniej więcej starcza z takiego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie liczyłam ale jest do duża, głęboka patelnia, myślę że 5-6 misek zupy.

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź, pewnie niedługo wypróbuję :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.