KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Kto nie lubi krokietów ?! Ja tez lubię, nawet bardzo. Przerzuciłam się ostatnio na wersję bez bułki jak dla mnie pycha :) Trochę mniej tłuszczu na co dzień, od święta muszą być panierowane :)

krokiety z kapustą i grzybami
PRZEPIS NA KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
składniki na krokiety - 15-17 sztuk

500 g kiszonej kapusty
20 g suszonych grzybów
2 cebule
40 g margaryny
1 jajo
pieprz


Naleśniki smażę wg przepisu przykrywam folią i odstawiam, dzięki temu zrobią się miękkie i łatwiej się je zawija. Grzyby zalewam ciepłą wodą następnie gotuję je w wodzie w której się moczyły. Miękkie grzyby odcedzam, drobno kroję i odstawiam, nie wylewam wody! 

jak zwijać krokiety
Cebulę kroję w drobna kostkę i podsmażam na margarynie. Kapustę kiszoną kroję 2 razy i dorzucam do cebuli. Całość zalewam wodą z grzybów i duszę pod przykryciem do miękkości. Odstawiam do przestygnięcia, mieszam z pokrojonymi grzybami i surowym jajem. Doprawiam do smaku pieprzem.

krokiety z kapustą i grzybami
Na naleśniki dość grubo nakładam farsz i zawijam w "zamknięte rulony". Przed podaniem podsmażam na złoty kolor. Do naleśników polecam kubek gorącego, czerwonego barszczu.

Smacznego !

Inspiracja - "Smaczne potrawy z mąki i kaszy" K. Pyszkowska

Jak zrobić naleśniki ? Przepis na naleśniki - kliknij !

6 komentarzy:

  1. taka trochę świąteczna wersja naleśników :-) podoba mi się bardzo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda jak gotowałam kapustę i grzyby pachniało już świętami :)

      Usuń
  2. uwielbiam wszystkie naleśniczki - pięknie wyszły :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie lubie kapusty :) Ale krokiety z innym farszem - jak najbardziej. Tyle, ze panierka faktycznie troche mnie przeraza. Ale bez panierki - jak najbardziej!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.