RYBA PO JAPOŃSKU ... Wesołych Świąt !

Korzystając z chwili wolnego czasu pragnę złożyć wam wszystkim smacznych, serdecznych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia ...aby te święta były rodzinne i pełne wzruszeń !


Nie mam pojęcia dlaczego akurat po japońsku ale tak było napisane na kartce z przepisem który babcia mojego syna od kogoś dostała. Łukaszowi bardzo smakuje ta wersja ryby w zalewie, pojawia się na świątecznym stole już od kilku lat więc postanowiłam dorzucić ją do mojego wigilijnego menu. 





RYBA PO JAPOŃSKU
1 kg ryby w filetach (u mnie dorsz)
1 jajo
mąką do panierowania
sól, pieprz
olej do smażenia

2 czerwone papryki
5 ogórków konserwowych
2 średnie cebule

zalewa
1 słoiczek ketchupu (200 g)
1 słoiczek koncentratu (200 g)
1/2 szklanki oleju
2 szklanki wody
3 łyżki octu
1/3 szklanki cukru


Filety oprószam solą i pieprzem, panieruję w jajku, mące i smażę na oleju na złoty kolor. Paprykę i ogórki kroję w paseczki, cebulę w półtalarki. Składniki na zalewę mieszam w garnku i zagotowuję. Dodaję pokrojone warzywa i gotuję jeszcze przez 5 minut. 


W szklanym naczyniu układam na przemian: zalewę usmażone ryby, zalewę, ... Odstawiam przynajmniej na kilka godzin w chłodne miejsce. 

Smacznego !