ŚWIĄTECZNE CIASTO MARCHEWKOWE

Pełne bakalii, pachnące przyprawami korzennymi ciasto o delikatnym i wilgotnym wnętrzu. Przełożone białą masą i udekorowane orzechami będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu. Jest to kolejny przepis który przyniosłam z pracy :) Po małym liftingu dorzucam do listy moich ulubionych ciast !



ŚWIĄTECZNE CIASTO MARCHEWKOWE
* blacha 25x29 cm
ciasto
2 duże marchewki
4 jaja
1 szklanka cukru trzcinowego
1 szklanka oleju rzepakowego
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
50 g posiekanych orzechów włoskich + kilka całych do ozdoby
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

masa
2 opakowania mascarpone
80 g masła
4 łyżki cukru pudru
1/2 laski wanilii

Jaja ucieram z cukrem na puszysta pianę, cały czas miksując powoli dolewam olej. Mąkę mieszam z proszkiem, sodą i przyprawami. Dodając po trochu miksuję na jednolita masę. Na koniec dodaję bakalie i starta na drobnych oczkach marchewkę i krótko mieszam na wolnych obrotach.


Ciasto wylewam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiam na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie ciasto wyciągam z piekarnika i pozwalam mu spokojnie ostygnąć. 


Miękkie masło ucieram z cukrem puder i nasionami wanilii. Następnie dodaję serki mascarpone i miksuję na gładki krem. Wystudzone ciasto przekrawam na dwa blaty, na dolny wykładam 2/3 masy przykrywam drugim blatem i rozsmarowuję resztę masy. Dekoruję połówkami orzechów włoskich  i kakaem.

Smacznego !

p.s. Jeżeli ciasto urośnie wam bardziej na środku nie martwcie się opadnie i będzie równe :)

6 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne...
    Śliczne bombki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekstra dekoracja, przy takiej aranżacji nawet zwykłe cisto marchewkowe robi się świąteczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wygląda z tymi bombkami na wierzchu :) Ciasta marchewkowe zawsze są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda po prostu cudnie, ślicznie je udekorowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie - podoba mi się również dekoracja... chyba wykorzystam Twój pomysł w tym roku :)
    Wesołych Świąt życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam, uczestniczyłam w konsumpcji i jestem bardzo zadwolona z tego przepisu - dzięki za udostępnienie receptury :)
    a korzystając z okazji życzę wszystkieo najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.