ŚWIĄTECZNE CIASTO MARCHEWKOWE

Pełne bakalii, pachnące przyprawami korzennymi ciasto o delikatnym i wilgotnym wnętrzu. Przełożone białą masą i udekorowane orzechami będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu. Jest to kolejny przepis który przyniosłam z pracy :) Po małym liftingu dorzucam do listy moich ulubionych ciast !



ŚWIĄTECZNE CIASTO MARCHEWKOWE
* blacha 25x29 cm
ciasto
2 duże marchewki
4 jaja
1 szklanka cukru trzcinowego
1 szklanka oleju rzepakowego
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
50 g posiekanych orzechów włoskich + kilka całych do ozdoby
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

masa
2 opakowania mascarpone
80 g masła
4 łyżki cukru pudru
1/2 laski wanilii

Jaja ucieram z cukrem na puszysta pianę, cały czas miksując powoli dolewam olej. Mąkę mieszam z proszkiem, sodą i przyprawami. Dodając po trochu miksuję na jednolita masę. Na koniec dodaję bakalie i starta na drobnych oczkach marchewkę i krótko mieszam na wolnych obrotach.


Ciasto wylewam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiam na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie ciasto wyciągam z piekarnika i pozwalam mu spokojnie ostygnąć. 


Miękkie masło ucieram z cukrem puder i nasionami wanilii. Następnie dodaję serki mascarpone i miksuję na gładki krem. Wystudzone ciasto przekrawam na dwa blaty, na dolny wykładam 2/3 masy przykrywam drugim blatem i rozsmarowuję resztę masy. Dekoruję połówkami orzechów włoskich  i kakaem.

Smacznego !

p.s. Jeżeli ciasto urośnie wam bardziej na środku nie martwcie się opadnie i będzie równe :)