AWOKADO Z POMARAŃCZĄ NA RUKOLI

Połączenie awokado, słodkiego pomarańcza, słonego sera i octu balsamicznego ... spróbuj ! Ja już jestem uzależniona :)




AWOKADO Z POMARAŃCZĄ NA RUKOLI
1/2 awokado
1 duża pomarańcza
2 plastry sera lazur
1 garść pistacji
1 garść rukoli

sos
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1 ząbek czosnku


Do małego słoiczka wlewam oliwę, ocet balsamiczny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. zakręcam i dokładnie mieszam. Można to oczywiście zrobić w miseczce ... ale w słoiczku jest wygodniej, poza tym ta ilość sosu powinna starczyć na dwie porcje sałatki więc wygodniej będzie przechowywać go w słoiczku.


Na talerzu układam rukolę. Awokado przekrawam wzdłuż i pozbawione skórki kroję na plastry. Pomarańczę obieram (najlepiej nożem tak aby usunąć białą siateczkę) i kroję na cząstki. Na sałacie układam na przemian plastry pomarańczy i awokado. Lazur kroję w kostkę, obrane pistacje rozgniatam nożem na mniejsze kawałki i posypuje nimi ułożone plastry. Całość skrapiam sosem. 

Smacznego !

p.s. w wersji do pracy awokado i pomarańczę kroję w kostkę i polewam sosem tuż przed jedzeniem.

Niskokaloryczny styczeń