FAJITAS Z KURCZAKIEM

Fajitas to jedna ze smaczniejszych potraw kuchni meksykańskiej. Oryginalnie przygotowywana była z wołowiny, teraz można spotkać wersje z kurczakiem czy krewetkami. Potrzeba kilku składników i dosłownie 15-20 minut na przygotowanie. Tym razem wykorzystałam gotową przyprawę do Fajitas przywiezioną z UK przez Jerrego :) następnym razem postaram się przygotować taka mieszankę sama i wtedy podzielę się przepisem. Poniżej moja wariacja na temat tej potrawy z dodatkiem sosu czosnkowego i pekinki przyjemnie łamiącej pikantny smak.

* fajitas z kurczakiem *

FAJITAS Z KURCZAKIEM
4 tortille - zapraszam po przepis na domowe tortille
1 pierś z kurczaka (pojedyncza)
1 papryka (u mnie pół na pół zielona / czerwona)
1 cebula (u mnie pół na pół biała / czerwona)
3 czubate łyżeczki przyprawy do fajitas 

1/4 małej kapusty pekińskiej
4 łyżki serka twarogowego lub jogurtu greckiego
3-4 ząbki czosnku
szczypta soli




Piersi z kurczaka kroję w cienkie paski i podsmażam na mocno rozgrzanym oleju. Gdy kurczak jest przysmażony dorzucam paprykę pokrojoną w paski i piórka cebuli. Dodaję przyprawę, mieszam dokładnie i smażę jeszcze przez chwilę. 

* jak zrobić fajitas *
Serek łączę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiam szczyptą soli. Kapustę pekińską kroję cieniutko. Podgrzaną 15-20 sekund w mikrofalówce tortillę smaruję serkiem, układam garść pekinki na tym kurczaka z papryką i zawijam w rulon. Brzeg placka można posmarować odrobiną serka żeby tortilla się nie rozwijała.


Podaję ze szklanką zimnego Klasycznego piwa ... :)

Smacznego !

p.s. przed podaniem można je jeszcze zgrillować.

p.s.s jak lubicie meksykańskie smaki zapraszam na rewelacyjną Zupę meksykańską.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.