KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM

Krokiety z pieczarkami i serem polecam na świąteczny stół idealnie pasują do czerwonego barszczu. Chrupiąca panierka i ciągnący się ciepły ser - coś pysznego :)
Wspomniałam wcześniej, że wolę naleśniki w wersji bez panierki. Krokiety z tym farszem trzeba podgrzać przed podaniem aby ser żółty się rozpuścił, bez panierki rozsypywały się na patelni więc postanowiłam je opanierować. No i wyszło pysznie choć trochę bardziej kalorycznie :) 
Krokiety z pieczarkami i serem
krokiety z pieczarkami i serem

PRZEPIS NA KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM ŻÓŁTYM

składniki na krokiety
800 g pieczarek
2 cebule
oliwa
sól, pieprz, słodka papryka 

200 g startego sera żółtego

przepis na naleśniki

jajo, bułka tarta do panierowania
olej do smażenia


Zaczynam od usmażenia naleśników, zawijam je folią i odstawiam na czas przyrządzenia farszu, zmiękną i łatwiej się je zwija.

Pieczarki kroję na mniejsze kawałki i podsmażam na niewielkiej ilości oleju, to samo robię z pokrojoną w piórka cebulą.  Następnie rozdrabniam je za pomocą stojącego blendera lub mielę w maszynce na dużych oczkach. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i słodka papryką – pamiętając o tym, że farsz powinien być wyrazisty w smaku.

Krokiety z pieczarkami i serem
jak zwijać krokiety
Na naleśnikach rozsmarowuję farsz pieczarkowy, posypuję startym serem i zawijam w rulony zamknięte.  Panieruję w roztrzepanym jaju i bułce tartej, następnie smażę na złoty kolor.

Krokiety z pieczarkami i serem
krokiety z pieczarkami
Podaje z czerwonym barszczem lub z sałatka z buraczków J

Smacznego !