KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM

Krokiety z pieczarkami i serem polecam na świąteczny stół idealnie pasują do czerwonego barszczu. Chrupiąca panierka i ciągnący się ciepły ser - coś pysznego :)
Wspomniałam wcześniej, że wolę naleśniki w wersji bez panierki. Krokiety z tym farszem trzeba podgrzać przed podaniem aby ser żółty się rozpuścił, bez panierki rozsypywały się na patelni więc postanowiłam je opanierować. No i wyszło pysznie choć trochę bardziej kalorycznie :) 
Krokiety z pieczarkami i serem
krokiety z pieczarkami i serem

PRZEPIS NA KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM ŻÓŁTYM

składniki na krokiety
800 g pieczarek
2 cebule
oliwa
sól, pieprz, słodka papryka 

200 g startego sera żółtego

przepis na naleśniki

jajo, bułka tarta do panierowania
olej do smażenia


Zaczynam od usmażenia naleśników, zawijam je folią i odstawiam na czas przyrządzenia farszu, zmiękną i łatwiej się je zwija.

Pieczarki kroję na mniejsze kawałki i podsmażam na niewielkiej ilości oleju, to samo robię z pokrojoną w piórka cebulą.  Następnie rozdrabniam je za pomocą stojącego blendera lub mielę w maszynce na dużych oczkach. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i słodka papryką – pamiętając o tym, że farsz powinien być wyrazisty w smaku.

Krokiety z pieczarkami i serem
jak zwijać krokiety
Na naleśnikach rozsmarowuję farsz pieczarkowy, posypuję startym serem i zawijam w rulony zamknięte.  Panieruję w roztrzepanym jaju i bułce tartej, następnie smażę na złoty kolor.

Krokiety z pieczarkami i serem
krokiety z pieczarkami
Podaje z czerwonym barszczem lub z sałatka z buraczków J

Smacznego !

20 komentarzy:

  1. Ale pyszne mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Znamy to i lubimy. Az slinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tego właśnie szukałam! Produkcja rusza już jutro! Dzięki i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Krokiety sa pyszne mi troche popekaly przy zawijaniu ale to pewnie dlatego ze zwijalam cieple nalesniki z cieplym farszem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ile wyszło Pani tych krokietów z tego przepisu??:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proszę o pomoc, czy zamrażać na święte upieczone krokiety ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czasami mrożę ale nie opanierowane. Po rozmrozeniu panieruję i smażę.

      Usuń
  7. Witam, a tą zmieloną cebule to się podsmaża na patelni czy surową do farszu sie daje?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. ja do pieczarek (jeszcze gorących) dodaję serek topiony i ser żółty. Jak wszystko się połączy to taką pastą serowo- pieczarkową smaruję naleśniki, a dalej robię identycznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. przepis świetny ! dodałyśmy jeszcze do farszu mielone podsmażone i powiem ,że świetne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mięsem i pieczarkami jeszcze nie robiłam ale to świetny pomysł :)

      Usuń
  10. Ser aż się rozpływa, super krokiety z pieczarkami

    OdpowiedzUsuń
  11. What types of cheese do you use?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gouda, emental, cheddar, edam... good will every yellow cheese.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.