KURCZAK W SOSIE POMIDOROWYM Z MOZZARELLĄ

Pierwszy i na pewno nie ostatni przepis z pożyczonej od Asi książki Gino D'acampo "Smaczna i zdrowa kuchnia włoska". Gino proponuje zdrową, szybką kuchnię, jego motto to Minimum wysiłku i maksimum zadowolenia ! Nie wiem dlaczego tak długo czekałam z porządnym jej przejrzeniem, zawiera sporo naprawdę fajnych przepisów. Od siebie dodałam trochę lazura i zamieniłam piersi na filety z udek.


KURCZAK W SOSIE POMIDOROWYM Z MOZZARELLĄ
5-6 filetów z udek lub nieduże piersi kurczaka
2 puszki (po 400 gram) krojonych pomidorów
4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
2 kulki mozzarelli 125 g
2 plastry sera lazur
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
1 łyżeczka oregano

Na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojony czosnek i kurczaka. Smażę na średnim ogniu około 4 minuty z każdej strony aż się lekko zarumieni. Dodaję pomidory, oregano, sól i pieprz do smaku. Duszę bez przykrycia ok 20 minut, po 10 minutach przekładam mięso na drugą stronę. 


Przed końcem gotowania włączam piekarnik (górna grzałka) na maksymalną temperaturę. Gdy minie czas duszenia układam na każdym kawałku mięsa plaster mozzarelli i kilka kostek lazura. Wkładam patelnię do piekarnika, na najwyższą półkę. Zostawiam na 3-4 minuty aż ser zacznie się roztapiać. 


Na talerz wykładam trochę sosu na nim układam kurczaka i podaję z pieczywem.

Smacznego !

Jeżeli nie posiadasz patelni która można używać w piekarniku, możesz zawinąć rączkę folia aluminiową lub przełożyć pomidory z kurczakiem do naczynia żaroodpornego.

5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na obiad ;) nie trzeba przy tym stać kilku godzin w kuchni! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a rączka od patelni się nie topi w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam o tym wspomnieć. Oczywiście najlepsza była by patelnia która nadaje się do piekarnika ja niestety takiej nie posiadam. Zawinęłam więc rączkę w folię aluminiową i nic się nie wydarzyło :)

      Usuń
  3. Pyszne i szybkie danie. Rodzince smakowało. Szczególnie aromatyczny sos paprykowy ze śmietaną. Ja wykorzystałam i polecam śmietanę Zott Natur 12%. Jest idealna i świetnie podkreśla smak dania;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się że smakowało. Domownicy nie przepadają za sosami że śmietaną :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.