ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z BOCZKIEM I CEBULĄ

Ziemniaki najczęściej podaję jako dodatek do obiadu ale równie dobrze sprawdzają się w roli głównej. Dziś ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą, w "chłopskim" wydaniu. Nawiasem mówiąc u mojego syna widać wielkopolskie korzenie - pyry smakują mu  niemal pod każdą postacią :) 


ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z BOCZKIEM I CEBULĄ
6 średniej wielkości ziemniaków
150 g wędzonego boczku
2 cebule
50 g sera żółtego
1 łyżka oleju do smażenia
sól, pieprz, zioła prowansalskie

 

Ziemniaki myję i gotuję w osolonej wodzie, następnie odstawiam do ostygnięcia. W między czasie podsmażam boczek i cebulę. Ostudzone ziemniaki przekrawam wzdłuż na połowę i łyżką wydrążam środek. Wydrążonego ziemniaka kroję na małe kawałki i mieszam z podsmażonym boczkiem i cebulką. Farsz doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Układam na ziemniakach i posypuję startym żółtym serem. 


Zapiekam w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez 20-25 minut. Podaję z jogurtem naturalnym, posypane szczypiorkiem. 

Smacznego !

p.s. do zapiekania w mundurkach najlepiej wybierać ziemniaki z cienką, młodą skórką.

5 komentarzy:

  1. Prosty, a do tego taki niebanalny przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś zrobiłem, wyszło rewelacyjnie smaczne. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja, wszyscy się niemi zachwycają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przypomnienie tego przepisu :) Dawno nie sięgałam po ziemniaki a warto :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.