KIEŁBASA ZAPIEKANA Z ZIEMNIAKAMI

Kolejna propozycja na ziemniaki z dnia poprzedniego. Podpieczone, ziołowe z cebulą i kiełbasą prawie jak z grilla to już zapowiedź letnich wieczorów w ogrodzie ale prawie robi jednak różnicę :) Na razie patelnia i piekarnik do tego ogórki z curry i ostra musztarda ... poczuliśmy zapach lata ! 



KIEŁBASA ZAPIEKANA Z ZIEMNIAKAMI
3-4 ugotowane ziemniaki
łyżka oliwy
szczypta soli, ziół prowansalskich i słodkiej papryki

1 kiełbasa podwawelska
2-3 cebule
olej do smażenia
szczypta soli
szczypta tymianku
1 łyżeczka kolorowego pieprzu


Cebulę kroje w piórka i ze szczypta soli podsmażam na oleju. Ziemniaki kroje na mniejsze kawałki, mieszam z oliwa, przyprawami i wykładam do naczynia do zapiekania.



Między ziemniakami wykładam podsmażoną cebulę. Kiełbasę nacinam i przesmażam chwilę na suchej patelni tak aby nacięcia się "otworzyły" następnie układam na cebuli. Tymianek i pieprz tłukę w moździerzu, posypuje kiełbasę i cebulę.



Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na 15-20 minut a termoobiegiem. Podaję z Ogórkami curry lub z Zimowa sałatką z ogórków.

Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Idealne danie na Środę Popielcową

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha ... faktycznie idealnie :)

      Usuń
    2. ale w razie potrzeby na blogu można znaleźć "kilka" przepisów bez mięsnych :)

      Usuń
  2. zrobiłam właśnie taką kiełbaskę. podaję użyte składniki:

    ziemniaki z osiedlowego warzywniaka :)
    łyżka oliwy Oliwer
    szczypta soli, ziół prowansalskich - Kamis
    słodkiej papryki -warzywniak

    1 kiełbasa podwawelska - Henryk Kania
    2-3 cebule znów warzywniak :)
    olej do smażenia - kujawski
    szczypta soli
    szczypta tymianku
    1 łyżeczka kolorowego pieprzu - wszystko Kamis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.