MAROKAŃSKA ZUPA Z CIECIERZYCY

Zupę z ciecierzycy wypatrzyłam na stronie o kuchni Libańskiej. W oryginalnej wersji była czerwona ciecierzyca u mnie czerwona fasola - więc można powiedzieć, że to takie Maroko fusion :) 
Pod koniec gotowania zupa nie była tak gęsta jak bym chciała powinna. Dodałam więc kuskus który w 5 minut, bez gotowania zagęścił mi zupę tak jak lubię ! Wyszło przypadkiem i tak już zostanie bo zupa jest smaczna, sycąca, rozgrzewająca i przyjemnie pikantna. 
zupa z ciecierzycy
zupa marokanska

ZUPA Z CIECIERZYCY 

1 cebula 
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1/2 puszki czerwonej fasoli
1 puszka ciecierzycy
1 puszka pomidorów krojonych
1 litr bulionu
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka mielonej kolendry (lub roztłuczonych w moździerzu nasion)
1 papryczka chilli (u mnie suszona)
3 łyżki kaszy kuskus
2 łyżki oliwy
do podania
natka pietruszki/ kolendry
jogurt


Zaczynam od przygotowania warzyw i tak: cebulę i paprykę kroję w kostkę, czosnek w plasterki, fasolę odcedzam. Na rozgrzana oliwę wrzucam cebulę i podsmażam ok 5 minut. Chilli drobno kroję i razem z pozostałymi przyprawami dodaje do cebuli, podgrzewam jeszcze minutę aby puściły aromat. Dodaję paprykę, pomidory, fasolę, cieciorkę (razem z zalewą), bulion i maggi.

Gotuję na średnim ogniu ok 30 minut po tym czasie wyłączam kuchenkę, dorzucam kuskus i po 5 minutach zupa jest gotowa. Podaję z łyżką jogurtu i natką pietruszki lub kolendrą.

Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Brzmi pysznie i prosto, zrobię :)
    zdjęcia potraw obłędne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Zupę robi się naprawdę szybciutko i jest pyszna :)

      Usuń
  2. Spróbuję tej zupy, dobry sposób na wykorzystanie ciecierzycy. Ładne kolorowe pojemniczki na zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobione, zjedzone, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.