PASTA JAJECZNA Z AWOKADO

Pomysł na pastę przyniosła do pracy niezastąpiona Asia :) Pogniecione jajo zmieniłam na pokrojone w kostkę bo nie lubię papki i doprawiłam pod nasze smaki. Dodane kiełki rzodkiewki swoja ostrością idealnie komponują się z delikatnym smakiem pozostałych składników. Pasty nie warto przygotowywać na zapas bo awokado dość szybko ciemnieje, dodanie soku z cytryny spowalnia nieco ten proces ale go nie zatrzymuje. 



PASTA Z JAJ I AWOKADO
1 awokado
3 jaja
2 łyżki majonezu
sok z cytryny
sól, przyprawa do sałatek (u mnie młynek Prymat)



Awokado przekrawam na połowę, usuwam pestkę i łyżką wyjmuję ze środka miąższ. Skrapiam odrobina soku z cytryny i gniotę widelcem. Ugotowane na twardo jaja kroje w drobna kostkę (ja używam do tego krajalnicy do jaj) i dodaje do awokado. 


Doprawiam do smaku solą, przyprawą do sałatek i mieszam na gładka masę z dodatkiem majonezu. Podaję ze świeżym pieczywem z dodatkiem kiełków rzodkiewki. 

Smacznego !


Wytrawne Vege Śniadanie Kiełki Co do kanapki?

4 komentarze:

  1. U mnie zawsze jeszcze jest łyżeczka ostrej musztardy :) Poza tym to samo. Uwielbiam taką pastę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem spróbuję z musztardą :)

      Usuń
  2. Masz moją kiełkownicę! Tylko, że niestety ciągle coś robię nie tak w niej i kiełki dobrze mi nie wyrastają. Mogłabyś napisać jak sama z niej korzystasz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć, robię w niej kiełki tylko z drobnych nasionek. Nasionka zazwyczaj mocze przez noc, przepłukuję i wysypuję na kiełkownicę i codziennie dolewam wodę tak aby delikatnie moczyła kiełki czyli troszkę ponad siteczko. Kiełkownica stoi na północno-wschodnim oknie kolo grzejnika :) Powodzenia :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.