KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWO-CUKINOWYM

Kasza i gulasz to coś co kojarzy mi się z dzieciństwem - i z pełną odpowiedzialnością napiszę: Mama zawsze robi najlepszy! Z racji wiosny i odchudzania (nie tylko) przepisów - ciężkie, mączne sosy są niemile widziane :) Zatem dziś klopsiki w warzywnym sosie - pyszne i co ważne robimy je ekspresowo.



KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWO-CUKINOWYM
350 g mielonego mięsa wieprzowego
1/4 czerwonej cebuli
1 jajo
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka posiekanej bazylii
1 cukinia
3 łyżki zielonego groszku konserwowego
1 puszka krojonych pomidorów
sól, pieprz
mąka do obtoczenia kotlecików
olej do smażenia

* do podania - kasza gryczana ugotowana na sypko



Do mięsa wbijam jajo, dodaję drobno posiekaną cebulę i bazylię, bułkę tarta i przyprawy. Wszystkie składniki mieszam i wilgotnymi rękami formuję małe klopsiki które obtaczam w mące. W wyższej patelni rozgrzewam olej i smażę klopsiki na brązowy kolor.


Cukinie kroję w kostkę i dorzucam do klopsików. Smażę przez chwilę następnie dodaję pomidory i groszek. Doprawiam do smaku i gotuję ok 10 minut. Podaję z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną posypane drobno posiekaną bazylią. 

Smacznego !

1 komentarz:

  1. Piękne... i wydaje sie , że takie proste....Ale to, że wcale nie zrozumialam już dawno. Piękne, inspirujące zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.