POMIDORKI CHERRY W SEROWYM CIEŚCIE FRANCUSKIM

Szybka, minimalistyczna tarta. Jej wiosenna forma nawet Wiktora skusiła do zjedzenia pomidorków :)



POMIDORKI CHERRY W SEROWYM CIEŚCIE FRANCUSKIM
1 opakowanie ciasta francuskiego 
6 dużych plastrów sera żółtego
1 jajo
1 płaska łyżka mascarpone
150 g pomidorków cherry
szczypiorek
sól morska, pieprz kolorowy




Piekarnik nastawiam na 200 stopni. Jajko roztrzepuję z serkiem, odrobiną soli i pieprzu. Ciasto kroję na 3 prostokąty, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie zawijam brzegi. Na każdym kawałku układam po 2 plastry sera i całość smaruję rozbełtanym jajkiem. na wierzchu układam szczypiorek i przekrojone na połówki pomidorki. 



Wkładam do nagrzanego piekarnika na 10 minut, zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę kolejne 12-15 minut. Przed podaniem oprószam jeszcze świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i solą. 

Smacznego !

5 komentarzy:

  1. O mniam, to zdecydowanie coś dla mnie :) Nie oparłabym się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne. Niczym namalowane. I smaczne jeszcze pewnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak obrazek! Piękne! Aż szkoda zjadać :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.