SAŁATKA ZIEMNIACZANA DO GRILLA

Sałatka jest świetnym dodatkiem do grillowanego mięsa a rzodkiewka i koperek nadają jej bardzo wiosennego charakteru. Sezon grillowy uważam za otwarty !



SAŁATKA ZIEMNIACZANA DO GRILLA
1 kg małych ziemniaków
2 pęczki rzodkiewki
300 g kiszonych ogórków
1 pęczek koperku
2 łyżki majonezu
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Ziemniaki gotuję w łupinach (można dzień wcześniej), odstawiam do ostygnięcia a następnie obieram ze skórki i kroję na ćwiartki. Rzodkiewkę i ogórki kroję w średniej grubości plasterki dodaję do ziemniaków i doprawiam solą oraz grubo mielonym pieprzem.


Majonez mieszam z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekanym koperkiem. Sos mieszam z warzywami i odstawiam do lodówki przynajmniej na godzinę tak aby smaki się "przegryzły".

Smacznego !