WĄTRÓBKA DROBIOWA Z CEBULKĄ I JABŁKIEM

Może 2 lata temu nauczyłam się dodawać do wątróbki jabłko, w domu jedliśmy tylko z dużą ilością cebuli. Wersja z jabłkiem przypadła nam do smaku i nie robię już innej :) Podaję ją z ziemniakami czy z chlebem ale podana na sałacie lodowej z kapką orzechowej oliwy jest najsmaczniejsza i zdrowa. Podroby niestety nie cieszą się uznaniem a szkoda bo taka porcja wątróbki jest źródłem żelaza, cynku, witamin A, D, B oraz PP...



WĄTRÓBKA DROBIOWA Z CEBULKĄ I JABŁKIEM 
* 2 porcje
300 g wątróbki drobiowej
1 duża cebula
1 jabłko
sałata lodowa
mąka
sól, pieprz
olej do smażenia
* olej arachidowy /opcjonalnie


Wątróbkę myję, oczyszczam z błon i oprószam mąką. Na rozgrzanym oleju smażę na rumiano z obu stron soląc delikatnie pod koniec smażenia a następnie odkładam pod przykryciem na czas przygotowania cebuli i jabłek. Na tej samej patelni przesmażam pokrojoną w półplasterki cebulę oraz plasterki jabłka. Nie obieram jabłek ze skórki daje nam to gwarancję, że kawałki się nie rozpadną podczas obróbki. Gdy cebula zmięknie dodaję wątróbkę doprawiam sola i pieprzem i podgrzewam jeszcze przez chwilę.


Podaję na sałacie lodowej skropionej odrobiną oleju arachidowego. 


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.