RISOTTO ZE SZPARAGAMI, BOBEM I SEREM PECCORINO

Danie na teraz, o ile bób można przez cały rok znaleźć mrożony to sezon na szparagi jest dość krótki i warto go wykorzystać. Risotto jest daniem dla cierpliwych ale warto czasami postać dłużej przy kuchence :)


RISOTTO ZE SZPARAGAMI, BOBEM I SEREM PECCORINO
500 g bób
350 g zielonych szparagów
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
1 szklanka cydru
1 szklanka ryżu arborio
4 szklanki warzywnego bulionu
2 gałązki mięty
3 łyżki tartego sera peccorino
kolorowy pieprz, sól



Bób gotuję al dente w osolonej wodzie i odstawiam do ostygnięcia i obieram ze skórki. Na patelni rozpuszczam masło dodaję pokrojony w plasterki czosnek i pokrojone na 5-6 cm kawałki szparagi - przesmażam 5 minut. Dodaję bób a po 4 minutach ryż, jak tylko ryż zrobi się szklisty całość zalewam cydrem. Gdy cydr zostanie wchłonięty po woli dodaję bulion. Każdorazowo wlewam po 0,5 szklanki i często mieszam. Zanim dodam kolejną porcję czekam aż płyn zostanie wchłonięty - całość trwa ok 30 minut.



Na koniec doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, dodaję posiekaną miętę i starty ser. Mieszając podgrzewam jeszcze przez chwilę. Podaję posypane startym serem, ozdobione listkami mięty wraz ze szklanką zimnego cydru :)

Smacznego !

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.